επαγγέλματα-ξεχασμένα-η-40χρονη-από-τις-65007

Επαγγέλματα ξεχασμένα: Η 40χρονη από τις Σέρρες που επανέφερε την εκτροφή μεταξοσκώληκα

Ανάγνωση: 3'

Άννα Καλτσίδου: Η 40χρονη Σερραία Άννα Καλτσίδου κάνει κάτι μοναδικό! Επανέφερε την εκτροφή μεταξοσκώληκα! H Άννα Καλτσίδου είναι μία νεαρή γυναίκα που αγαπά το περιβάλλον αλλά και τις παλιές παραδόσεις, αφού επαναφέρει την σηροτροφία και μεταξουργία που κυριαρχούσε στο νομό Σερρών τις προηγούμενες δεκαετίες.

Άννα Καλτσίδου: Εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση

Η Άννα Καλτσίδου όμως, πηγαίνοντας αντίθετα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επανέφερε αυτή την παλιά και ξεχασμένη δραστηριότητα … τη δραστηριότητα της σηροτροφίας και μεταξουργίας στη χώρα μας δημιουργώντας καλλυντική θεραπεία και μεταξωτά υφάσματα, μέσα από αυτή.

Σήμερα, μιλάει στο Αγροτών Ανάγνωσμα και λέει χαρακτηριστικά: 

“Η σηροτροφία ενώ στο παρελθόν ”ανθούσε” τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια στοιχειώδη εγκατάλειψη. Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με αυτόν τον τομέα;

Η σηροτροφία ανθούσε στο νομό μας (Σερρών), τις δεκαετίες 1970 – 90. Η χαμηλή τιμή ζήτησης των κουκουλιών, ανάγκασε τους σηροτρόφους να εγκαταλείψουν μαζικά την σηροτροφία και να στραφούν σε άλλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις (καπνοφυτείες). Η αγάπη μου για το μετάξι και ο σεβασμός μου ως προς τα ευγενή έντομα, μέλισσες και μεταξοσκώληκες, με οδήγησαν στην ενασχόληση μου αυτή και πλέον πολύ αγαπημένη, εκτροφή του μεταξοσκώληκα!

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη σηροτροφία;

Τα τελευταία 6 χρόνια εκτρέφω μεταξοσκώληκες.

η εκτροφή μεταξοσκώληκα πραγματοποιείται τα τελευταία 6 χρόνια

Η σηροτροφία και η εκτροφή μεταξοσκώληκα αποτελεί μια απαιτητική γεωργική απασχόληση;Δώσε μας μερικές πληροφορίες.

Η εκτροφή μεταξοσκώληκα είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη! Ξεκινάει τέλη Μαΐου, με εργασίες όμως που ξεκινούν από Απρίλιο! (απολύμανση σηροτροφείου, φροντίδα δέντρων μουριών). Απαιτείται ένα διάστημα 2 μηνών σκληρής και ολοήμερης εργασίας με πολλά εργατικά χέρια!

Τι προϊόντα παράγονται -Κάνε μας μια περιγραφή των προϊόντων σου

Προϊόν της σηροτροφίας είναι το κουκούλι!

H Άννα Καλτσίδου περιγράφει τα προϊόντα που παράγει.

Για τον καθαρισμό – απολέπιση του προσώπου ή για τη δημιουργία μεταξωτών υφασμάτων, το κουκούλι του μεταξοσκώληκα είναι πολύτιμο αγαθό! Τα μεταξωτά μαντήλια, χειροποίητα βαμμένα αποκλειστικά με φυτικές βαφές, είναι μια νέα παράλληλη δραστηριότητα. Για τη δημιουργία του υφάσματος που χρησιμοποιώ, χρησιμοποιούνται και δικά μου κουκούλια.

Τα μεταξωτά μαντήλια είναι λοιπόν, εξ ολοκλήρου φτιαγμένα από εμένα, με υλικά της φύσης μας! (φύλλα, φυτά λουλούδια, φλοιούς δέντρων).

Πού μπορεί να τα βρει κάποιος/α;

Μέχρι στιγμής, στη σελίδα μου στο facebook, facebook.com/kaltsidou.anna έχει τη δυνατότητα, όποιος ή όποια επιθυμεί, να δει τα προϊόντα μου!

Η Άννα Καλτσίδου είναι μία νέα παραγωγός.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Συναγερμός από τους επιστήμονες: Αποκоλλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβоυνο στον κόσμο- Μετακινείται μετά από 37 χρόνια

Ειδυλλιακές εικόνες στο Ναύπλιο: Πανέμορφα φλαμίνγκο βγήκαν βόλτα στην παραλία και έκλεψαν την παράσταση

Ό,τι δεν ξέρατε για τις μέλισσες: Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών και της κλιματικής καταστροφής στους αρχαιότερους κατοίκους της Γης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ