ελένη-ζαφειρίου-το-χτύπημα-της-μοίρας-61193

Ελένη Ζαφειρίου: Το χτύπημα της μοίρας την ώρα της γέννησης, η υιοθεσία, οι προκαταλήψεις που αντιμετώπισε και ο θάνατός της

Ανάγνωση: 8'

Η Ελένη Ζαφειρίου είναι μια αξιομνημόνευτη ηθοποιός που έγινε γνωστή μέσα από τους ρόλους της μητέρας στον ελληνικό κινηματογράφο. Αν και υποδύθηκε και άλλους χαρακτήρες, οι περισσότερο σημαντικοί και αξιομνημόνευτοι ρόλοι της ήταν αυτοί της μητέρας. Η ίδια ζούσε με την ιστορία της, καθώς η πραγματική της μητέρα πέθανε με τη γέννησή της, και μεγάλωσε με μια άλλη μητέρα, η οποία ήταν επίσης ηθοποιός και αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στη ζωή της. Τότε υπήρχαν πολλά στερεότυπα για τις γυναίκες ηθοποιούς.

Ελένη Ζαφειρίου: Η αρχή της ζωής της

Η γνωστή ηθοποιός, Ελένη Ζαφειρίου άλλες φορές ως μαυροφορεμένη χήρα και μάνα και άλλες ως πιο μοντέρνα μητέρα, ταυτίστηκε με τον ρόλο της μάνας στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές ηθοποιούς της γενιάς της και οι ταινίες που έκανε, που αγγίζουν τις 100, την φέρνουν στις πρώτες θέσεις των παραγωγικότερων Ελλήνων ηθοποιών. Το όνομά της γίνεται συνώνυμο της κινηματογραφικής «μάνας», ενσαρκώνοντας την απλοϊκότητα των γυναικών των λαϊκών τάξεων. Η Ελένη Ζαφειρίου ήρθε στον κόσμο το 1916 στη Λάρισα με την ζωή να της δίνει δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπίσει από την πρώτη μέρα που είδε το φως. Η τραγωδία εμφανίζεται ήδη από τη γέννα της, καθώς η βιολογική της μητέρα πεθαίνει την ώρα που της δίνει ζωή.

Έτσι το μωρό υιοθετείται και η ίδια η Ζαφειρίου θα αποκαλύψει το πώς: «Βρέθηκε η μάνα μου στη Λάρισα, με τον θίασο του γιου της, την εποχή που γίνεται το παζάρι. Έμενε σ’ ένα ξενοδοχείο, που τα παράθυρά του έβλεπαν στην πλατεία του παζαριού. Καθώς ντυνόταν για να πάει στο θέατρο για πρόβα, άκουγε ένα κλάμα μικρού παιδιού πολύ δυνατό και την ενοχλούσε. Κατέβηκε απ’ το ξενοδοχείο και περνώντας μέσα από το παζάρι, πέφτει απάνω στο παιδάκι, που εξακολουθούσε να κλαίει σκούζοντας. Σταμάτησε, είδε έναν άντρα καθισμένο χάμω σταυροπόδι να πουλάει κάτι. Τον τριγύριζαν δύο αγόρια, και το μικρότερο γκρινιάρικο κοριτσάκι, που εξακολουθούσε να κλαίει». «”Τίνος είναι αυτό το κοριτσάκι που κλαίει έτσι τόσες ώρες;”, ρώτησε τον άνδρα που κάθονταν χάμω σταυροπόδι. “Δικό μου είναι πανάθεμά το. Από το πρωί δεν έχει σταματεμό. Μπας και ξέρω τι να του κάνω; Έτσι μου ’ρχεται να το στραγγαλίξω!”.

“Καλά, και πού είναι η μάνα του;”, τον ρωτάει. “Δεν έχει μάνα, απόθανε μόλις το γέννησε και με άφησε με τρεις διαόλους”. Χωρίς πολλές κουβέντες και μεγάλες σκέψεις, του λέει: “Δώσε μου εμένα το κοριτσάκι σου και θα πάμε στο συμβολαιογράφο να κάνουμε ένα συμφωνητικό ότι μου το δίνεις για ψυχοπαίδι”. Χωρίς άλλες κουβέντες, έτσι έγινε» (τα αποσπάσματα προέρχονται από τις αυτοβιογραφικές αναφορές της Ελένης Ζαφειρίου που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Οδός Πανός» το 1991 σε τέσσερα τεύχη). Τις επόμενες μέρες το μπουλούκι της Κυριακούλας Ζαφειρίου και του γιου της Δημήτρη αναχωρούσε από τη Λάρισα και μαζί τους είχαν ένα νέο μέλος του θιάσου, την Ελενίτσα. Η μικρή πήρε το επίθετο της θετής της μητέρας και ξεκίνησε μια καινούρια ζωή με το θέατρο να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Στα μαθητικά της χρόνια ακολουθούσε τον περιπλανώμενο θίασο του θετού αδελφού της, άλλαζε συνέχεια τόπο διαμονής, σχολείο και παρέες, αλλά αυτό δεν την πείραζε.

Ελένη Ζαφειρίου: Καινούρια μητέρα

Η μητέρα της έκανε τα πάντα για να της παρέχει στέγη σε κάθε πόλη που έφταναν για παραστάσεις. Πολλές φορές δυσκολευόταν να βρει ακόμα και ένα μικρό δωμάτιο να νοικιάσει καθώς ο κόσμος ήταν πολύ καχύποπτος με τους καλλιτέχνες της εποχής. ήταν όλοι προκατειλημμένοι πως ήταν ανήθικοι. Όπως έχει αναφέρει η ηθοποιός, η μητέρα της μια φορά που δεν κατάφερε να βρει στέγη, αναγκάστηκε να κοιμίσει τη μικρή Ελένη κάτω από τη σκάλα ενός σπιτιού, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη. «Μόλις άκουσαν τη μάνα μου να τους λέει ότι είναι ηθοποιός κατσούφιασαν και ψυχρά της απάντησαν: “Δεν έχουμε τίποτα”. Τόσο απελπισμένη ήταν η δύστυχη που είδε μια ξύλινη σκάλα που οδηγούσε στο απάνω πάτωμα και τους λέει:

“Έχω στρωσίδια, σας παρακαλώ πολύ, αφήστε με να στρώσω κάτω από τη σκάλα, να βάλω το παιδί μου να κοιμηθεί, είναι κουρασμένο απ’ το ταξίδι και αύριο πρέπει να πάει σχολείο. Βιάζομαι να πάω και εγώ στο θέατρο να ετοιμάσω την παράσταση. Όταν τελειώσω θα έρθω να κοιμηθώ και εγώ μαζί του. Αύριο μου λέτε τι λεπτά θέλετε για νοίκι και εγώ θα σας προπληρώσω δέκα μέρες”. Την άλλη μέρα συμφώνησε μαζί τους και κοιμόμασταν κάτω απ’ την ξύλινη σκάλα αρκετές μέρες, γιατί η πιάτσα ήταν μεγάλη και ο θίασος δούλεψε» είχε αφηγηθεί η Ελένη Ζαφειρίου. Την περίοδο εκείνη η Ζαφειρίου, εμφανιζόταν σε όποιες παραστάσεις χρειάζονταν παιδικό ρόλο. Εκτός από το ταλέντο της, η μητέρα της φρόντισε να τη διαπαιδαγωγήσει θεατρικά από όταν ήταν μαθήτρια.

Ελένη Ζαφειρίου: Η εκτόξευση της καριέρας της και ο θάνατός της

Η Ελένη Ζαφειρίου ως παιδί πήγαινε συνέχεια με τη μητέρα της να βλέπει παραστάσεις. Ήταν εκστασιασμένη. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του εθνικού θεάτρου και ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα στο θεατρικό σανίδι, ερμηνεύοντας κυρίως ρόλους σε έργα κλασικού ρεπερτορίου. Η Ελένη Ζαφειρίου κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο στο Εθνικό το 1936, στην παράσταση «Πριν από το ηλιοβασίλεμα», στο οποίο θα παραμείνει μέχρι το 1943 υποδυόμενη με επιτυχία δεκάδες ρόλους. Μετά από μια δεκαετία θητείας στο Εθνικό, πέρασε στο Ελεύθερο Θέατρο, όπου πήρε μέρος σε έργα ελληνικού αλλά και ξένου ρεπερτορίου, επιστρέφοντας και πάλι στο Εθνικό το 1955, όπου και θα παραμείνει μέχρι το 1978.

Στο βιογραφικό της έχει σχεδόν 100 κινηματογραφικές ταινίες που εμφανίστηκε και ταυτίστηκε με τον ρόλο της πιο γλυκιάς μάνας. Η τεράστια επιτυχία του Κακογιάννη «Το Κορίτσι με τα Μαύρα» (1958), είναι η ταινία που θα την καθιερώσει στον ρόλο της μητέρας και θα της ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των ελληνικών παραγωγών. Ξεχωριστό κεφάλαιο στην κινηματογραφική της καριέρα ήταν οι 20 ταινίες που έκανε με τον Νίκο Ξανθόπουλο. Οι 23 ταινίες που γύρισε μάλιστα για λογαριασμό της Φίνος Φιλμ παραμένουν αριθμός-ρεκόρ για την εταιρία. Η Ελένη Ζαφειρίου έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2004 μετά από πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι μια προσωπικότητα του ελληνικού κινηματογράφου που έχει αφήσει ιστορία και ειδικά για τις παλιότερες γενιές αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νεκρός πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός

Πέθανε ξαφνικά πάνω στη σκηνή γνωστός ηθοποιός – Όσα είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε πασίγνωστη ηθοποιός σε ηλικία 97 ετών – Είχε μεγαλώσει γενιές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ