νικήτας-πλατής-ο-σουρ-και-δευτεραγ-61213

Νικήτας Πλατής: Ο “σουρ” και δευτεραγωνιστής του σινεμά, η αναγνώριση που άργησε, οι γυναίκες και ο συγκλονιστικός του θάνατος

Ανάγνωση: 5'

Νικήτας Πλατής: Παρότι είχε καθιερωθεί ως ο ηθοποιός που ενσάρκωνε δευτερεύοντες ρόλους, ο Νικήτας Πλατής απολάμβανε την αγάπη του κοινού και των συναδέλφων του. Ήταν ένας υπέροχος ηθοποιός, καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας και πάνω απ’ όλα ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Γεννήθηκε το 1912 στην Αμοργό και απεβίωσε το 1984. Επίσης, ο Νικήτας Πλατής είχε τη φήμη του να είναι γυναικάς, με μεγάλη απήχηση στο γυναικείο κοινό.

Ο άνθρωπος αυτός παντρεύτηκε δύο φορές σε όλη του τη ζωή. Η πρώτη φορά ήταν με την Αγγελική Πλατή και η δεύτερη με την ηθοποιό Γκόλφω Μπίνη. Μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Σωτήρη, ο οποίος απεβίωσε, καθώς και δύο εγγόνια, τον Δημήτρη και την Ιωάννα.

Νικήτας Πλατής: Η πορεία στο σινεμά που καθυστέρησε

Ο Νικήτας Πλατύς ξεκίνησε να εργάζεται ενώ ακόμη ήταν ανήλικος. Το 1928 σε ηλικία μόλις 16 ετών, ο Νικήτας Πλατής πήγε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται σε περιπλανόμενα θέατρα ως επιθεωρησιογράφος. Το ταλέντο του στη γραφή του έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστεί κάποια στιγμή πάνω στο σανίδι και ως ηθοποιός και έτσι αποκαλύφθηκε πως τα πήγαινε εξίσου καλά και στην υποκριτική. Έτσι ξεκίνησε τη θεατρική του καριέρα στη μουσική παράσταση «Ριρίκα». Το γράψιμο δεν το άφησε ποτέ και συνολικά υπέγραψε 200 περίπου σκετς για επιθεωρήσεις και πέντε ολοκληρωμένα θεατρικά, ενώ παράλληλα έπαιζε.

Ο κινηματογράφος θα τον ανακαλύψει βέβαια όψιμα, αφού ήταν ήδη 46 ετών όταν έκανε το ντεμπούτο του στο πανί, στην ταινία «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» (1958). Την ίδια χρονιά θα παίξει και στην «Κυρά μας τη μαμή» και ένας κλασικός δευτερορολίστας του ελληνικού σινεμά είχε έρθει για να μείνει. Η κινηματογραφική του παρουσία ήταν αδιάλειπτη από το 1958-1973, συμμετέχοντας σε πλήθος ταινιών, με πολλές από αυτές να λογίζονται πλέον κλασικές. Και σίγουρα ολότελα αγαπημένες.

Ο Νικήτας Πλατής πήρε μέρος σε πολλές κλασσικές ελληνικές ταινίες του προβάλλονται μέχρι σήμερα όπως «Η κυρά μας η μαμή», « Η χαρτοπαίχτρα», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Μοντέρνα Σταχτοπούτα», «Υπάρχει και φιλότιμο» και πολλές ακόμα με πιο χαρακτηριστική την ταινία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», όπου υποδύθηκε καταπληκτικά τον τρόφιμο μιας ψυχιατρικής κλινικής που παίρνει την θέση του γιατρού και υπόσχεται θεραπεία στον Ντίνο Ηλιόπουλο με μια εγχείρηση πάνω από τα ρούχα!

Οι σκηνές που γύρισε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο θεωρούνται πλέον κλασικές , όπως αυτή στην ταινία «Φωνάζει Ο Κλέφτης«. Εκεί υποδύεται τον διοικητή Αστυνομικού Τμήματος που ανακρίνει και ξεδιψάει τον κρατούμενο λογιστή Τιμολέοντα που έχει λυσσάξει με τις λακέρδες που του έχουν «προσφέρει» στο κρατητήριο. Όλοι τον συμπαθούσαν και χαίρονταν να δουλεύουν μαζί του. Στον ίδιο άρεσε να βοηθάει τα νεότερα παιδιά. Η πιο γνωστή ιστορία είναι αυτή με τον γιο του Στελλάκη Περπινιάδη τον Βαγγέλη, τον οποίο «έβγαλε» στο θέατρο για να τραγουδάει.

Νικήτας Πλατής: H σειρά που τον έκανε ξεχωριστό

Πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά «Μεθοριακός σταθμός», όπου έκανε μια αξέχαστη εμφάνιση ως ο αντικοινοτάρχης που βρισκόταν σε διαρκή κόντρα με τον κοινοτάρχη προϊστάμενό του. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του προέδρου του χωριού στον τηλεοπτικό «Μεθοριακό Σταθμό» όπου συνεχώς τσακωνόταν με τον αντιπρόεδρο Αθηνόδωρο Προύσαλη και συχνά χρησιμοποιούσε τη λέξη «σουρ»για να κάνει επίδειξη των γνώσεών του στην αγγλική γλώσσα.

Η κωμική ατάκα που προέρχεται από την λέξη sure (σίγουρος) γρήγορα έγινε μόδα και έτσι όλοι οι τηλεθεατές τον αποκαλούσαν ο κύριος σούρ. Η διακοπή της σειράς μετά από χρόνια κυριαρχίας στην τηλεόραση έριξε σε μελαγχολία τον ηθοποιό που απομονώθηκε και στράφηκε στην ποίηση. Αργότερα εξέδωσε ποιητική συλλογή με τίτλο τα «Παραπονεμένα».

Νικήτας Πλατής: Η συγγραφική του πράξη

Το 1982 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Τα Παραπονεμένα», μια ανθολογία στιχουργημάτων του που δεν είχαν ευτυχήσει να μελοποιηθούν όπως άλλοι στίχοι του, οι οποίοι έπαιξαν ως τραγούδια σε αξέχαστες κινηματογραφικές κωμωδίες και θεατρικές παραστάσεις. Στον πρόλογο του βιβλίου περιγράφει πώς άρχισε να γράφει μετά το κόψιμο του «Μεθοριακού σταθμού», που τον έβαζε στα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων, όντας πια σε οριστική απραξία.

Νικήτας Πλατής: Το τέλος του

Ο Νικήτας έφυγε από τη ζωή στις 14 Νοεμβρίου του 1984 την ώρα που έβλεπε τηλεόραση στο σπίτι του. Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.

Τέλος, ο Νικήτας Πλατής ήταν ένας ηθοποιός που όλοι τον θυμόμαστε από την ερμηνεία του. Έχει χαραχτεί στη μνήμη μας με την ατάκα “σουρ” και μας προκάλεσε πολύ γέλιο. Ήταν ένας ηθοποιός που άργησε να αναγνωριστεί αλλά έκανε λαμπρή καριέρα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Εκείνος 61, εκείνη…: Ερωτευμένος ξανά πασίγνωστος ηθοποιός – Η τεράστια διαφορά ηλικίας του ζευγαριού

Νεκρός πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός

Πέθανε ξαφνικά πάνω στη σκηνή γνωστός ηθοποιός – Όσα είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ