ειρήνη-παπά-το-πραγματικό-όνομα-η-καρι-68017

Ειρήνη Παπά: Το πραγματικό όνομα, η καριέρα στο Χόλιγουντ και ο πολυτάραχος έρωτας με τον Μάρλον Μπράντο

Ανάγνωση: 3'

Η Ειρήνη Λελέκου, όπως ήταν το αληθινό της όνομα, γεννήθηκε στην Κόρινθο το Σεπτέμβρη του 1929. ΄Ηταν μία από τις ωραιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, η οποία μάλιστα κατάφερε να διακριθεί με την υποκριτικής της ικανότητα σε μία διεθνή σταδιοδρομία. Η Ειρήνη Παπά έλαβε πολλά βραβεία κατά την επαγγελματική της πορεία και έλαβε ακόμη πολλές διακρίσεις. Μεταξύ άλλων, έλαβε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος το 1955. Η σπουδαία αυτή ηθοποιός αφήνει πίσω της μία λαμπρή καριέρα και την τελευταία της πνοή στην ηλικία των 96 ετών.

Ειρήνη Παπά : Λίγα λόγια για τη ζωή της

Στο Χιλιομόδι Κορινθίας στις 3 Σεπτεμβρίου 1929 γεννιέται η Ειρήνη Παπά. Προερχόταν από οικογένεια δασκάλων που επηρέασαν τη μόρφωσή της. Η μητέρα της, Ελένη Λελέκου, το γένος Πρεβεζάνου της έλεγε από παιδί πολλά παραμύθια και ιστορίες. Ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος, καθηγητής κλασικού δράματος, την έμαθε να διαβάζει τους αρχαίους κλασικούς. Αδελφές της είναι η Ευαγγελία Λελέκου Μανθοπούλου, ιατρός ακτινολόγος, πρώην διευθύντρια του νοσοκομείου Άγιος Σάββας και η λογοτέχνιδα και ποιήτρια Δέσποινα Λελέκου Τατάκη (1926- 2009).

Ειρήνη Παπά : Οι έρωτες της ζωής της

Η Ειρήνη Παπά παντρεύεται το 1947 τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παπά. Χώρισαν το 1951, αλλά διατήρησε το επίθετό του. Ο μεγάλος της έρωτας όμως, όπως είχε αποκαλύψει η ίδια, ήταν ο Μάρλον Μπράντο. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της για τον Μπράντο : «Αγαπηθήκαμε παράφορα. Εγώ δεν αγάπησα ποτέ έναν άνδρα, όπως αγάπησα τον Μάρλον, ήταν το μεγάλο πάθος της ζωής μου, ο άνδρας που αγάπησα και εκτιμούσα περισσότερο στη ζωή μου. Δύο πράγματα που δύσκολα συμπίπτουν».

Ειρήνη Παπά :  Η καλλιτεχνική της παρακαταθήκη

Η Ειρήνη Παπά είχε σπουδαία καλλιτεχνική πορεία, πρωταγωνιστώντας μεταξύ άλλων σε τρεις ταινίες που προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ το κατέκτησε με το «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Βραβεύθηκε και με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας για την ερμηνεία της στην «Οδύσσεια», σε σκηνοθεσία Φράνκο Ρόσι.

Υποψήφιες για Όσκαρ υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στη μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η «Ηλέκτρα» (σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη) και η «Αντιγόνη» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα). Η Ειρήνη Παπά είχε συμμετάσχει σε πολλές ξένες παραγωγές, μεταξύ των οποίων και χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ. Στις ταινίες όπου ερμήνευσε ρόλους συμπεριλαμβάνονται «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», «Αλέξης Ζορμπάς», «Άνω, κάτω και πλαγίως», «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι», «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Η Ειρήνη Παπά, αναμφισβήτητα μία σπουδαία και όμορφη ηθοποιός θα μπορούσε ακόμη και σήμερα και διακριθεί ως ένα “χολιγουντιανό αστέρι”. Το ταλέντο και η φύση της την έκαναν να είναι μία αξέχαστη καλλιτέχνιδα που θα την θυμόντουσαν αργότερα όλοι για το ταλέντο στην υποκριτική αλλά και τις συμμετοχές της στην μεγάλη οθόνη, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ