λυκούργος-καλλέργης-οι-500-ταινίες-η-πολ-61137

Λυκούργος Καλλέργης: Οι 500 ταινίες, η πολιτική στο DNA του, ο γάμος και η τελευταία αυλαία της ζωής του

Ανάγνωση: 4'

Ο Λυκούργος Καλλέργης ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και εντυπωσίασε σε αμέτρητους ρόλους στο θέατρο. Γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1914 στο Χουμέρι Μυλοποτάμου της Κρήτης. Ο πατέρας του, Σταύρος Καλλέργης, ήταν ένας πρωτοπόρος ηγέτης του σοσιαλιστικού κινήματος και διοργανωτής της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Μετακόμισε στην Αθήνα στα 10 του χρόνια και στη συνέχεια, αφού τελείωσε την μέση εκπαίδευση και πέρασε τη στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν.

Λυκούργος Καλλέργης: Το ξεκίνημα στο θεατρικό σανίδι

Ο Λυκούργος Καλλέργης στη σκηνή ανεβαίνει για πρώτη φορά το 1934 με τον ίδιο θίασο και πρώτο ρόλο τον Πανάρετο στην Ερωφίλη του Χορτάτση. Ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης (1942-1950), ο Λυκούργος Καλλέργης μετράει πλέον εξήντα χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς στο Ελληνικό Θέατρο, περίοδος κατά την οποία πήρε μέρος σε πάμπολλα έργα, δράματα και κωμωδίες.

Υπήρξε επίσης αναγνωρισμένο πρωταγωνιστικό στέλεχος σε διάφορους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και επί 18 χρόνια πρωταγωνιστής του Εθνικού, του οποίου και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής. Συμμετείχε σε παραγωγές στην Αθήνα, την επαρχία και το εξωτερικό, ερμηνεύοντας εξέχοντες ρόλους σε θεατρικά έργα του ελληνικού και διεθνούς δραματολογίου: Αρχαία τραγωδία, Σαίξπηρ, Ίψεν, Τσέχωφ, Στρίνμπεργκ, Πιραντέλλο, Γκόγκολ, Γκόρκι, Ο’Νηλ, Πρίσλεϋ κ.ά.

Στη θεατρική του πορεία συνάντησε και συνεργάστηκε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατερίνα Ανδρεάδη, τον Αιμίλιο Βεάκη, την Κατίνα Παξινού, την Κυβέλη, τον Αλέξη Μινωτή κ.ά.

Λυκούργος Καλλέργης: Η συμμετοχή του στα πολιτικά

Αργότερα, μετά τη μεταπολίτευση ασχολήθηκε με την πολιτική και το 1977 εξελέγη Βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών.

Επίσης, υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όπου για μια δεκαετία υπήρξε Γενικός Γραμματέας (1956-1957) και για μικρό διάστημα Πρόεδρος. Επίσης υπήρξε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος καθώς και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Ηθοποιών.

Στο διεθνή χώρο είχε λάβει μέρος στα Συνέδρια για την Ειρήνη στη Φραγκφούρτη (1976) και τη Σόφια (1977. Ήταν επίσης μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών του Πειραιά και επίτιμο μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Λυκούργος Καλλέργης: Το ξεχωριστό βραβείο και η ιδιωτική του ζωή

Ο Λυκούργος Καλλέργης ήταν ο μόνος Έλληνας ηθοποιός που είχε τιμηθεί με το Βραβείο Πιραντέλλο, ενώ είχε λάβει το Βραβείο Βεάκη καθώς και τιμητικές διακρίσεις από το Δήμο Αθηναίων, πολλούς δήμους της χώρας, πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς.

Στις 14 Μαΐου 2007 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Λυκούργος Καλλέργης είχε νυμφευθεί τη θανούσα ηθοποιό Μαρία Φωκά, με την οποία απέκτησε μία κόρη, τρεις εγγονές και οκτώ δισέγγονα που κατοικούν μόνιμα στην Αγγλία. Από το 1972 είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Κολλάρου και έχει ένα γιο, τον Σταύρο, και έναν εγγονό, τον Λυκούργο Σ. Καλλέργη.

Λυκούργος Καλλέργης: Το τέλος του

Ο ηθοποιός πέθανε στις 27 Αυγούστου 2011 σε ηλικία 97 ετών. Tο τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική πτέρυγα του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», καθώς η επιβαρυμένη υγεία του είχε επιδεινωθεί έπειτα από επέμβαση στο ισχίο.

Κλείνοντας, ο Καλλέργης σημείωσε θαυμαστή πορεία τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Ήταν ένας ηθοποιός με σημαντική καριέρα, που αργότερα απέκτησε και ενεργό ρόλο στα πολιτικά. Πάντα θα θυμόμαστε τις μοναδικές του ερμηνείες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ