χρήστος-καλαβρούζος-η-συνεργασία-με-τ-64567

Χρήστος Καλαβρούζος: Η συνεργασία με το εθνικό, τα βραβεία και το άδοξο τέλος

Ανάγνωση: 6'

Ο Χρήστος Καλαβρούζος, ο γνωστός ηθοποιός, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαβρούζα της Αιτωλοακαρνανίας. Το έτος γέννησής του παραμένει άγνωστο.Σπούδασε στη «Δραματική Σχολή Θεάτρου», όπου ήταν πολύ τυχερός γιατί είχε δάσκαλο τον Π. Κατσέλη. Επίσης ασχολήθηκε με τα εργασιακά δικαιώματα των ηθοποιών, καθώς έχει εκλεγεί κατά καιρούς στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικαλιστικού Οργάνου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Κάποια στιγμή παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό Δήμητρα Ζέζα.

Χρήστος Καλαβρούζος: Καριέρα

Όλα ξεκίνησαν από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, όπου εμφανίστηκε στις παραστάσεις: Παπαφλέσσας του Σπ. Μελά, Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ, Επιθεωρητής του Γκόγκολ, Αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου,Νικόλαος Γαλάτης του Σπ. Ευαγγελάτου. Στη συνέχεια ο Χρήστος Καλαβρούζος θα βρεθεί στην Ελληνική Σκηνή της Άννας Συνοδινού, όπου και συμμετέχει στα έργα Αντιγόνη του Σοφοκλή και Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μ. Βολανάκη.

Επίσης, συνεργάζεται με πολλούς θιάσους, όπως της Έλλης Λαμπέτη Αγία Ιωάννα του Μπ. Σω, Κ. Παξινού-Α. Μινωτή, Τζ. Καρέζη Ιστορία του Ιρκούστ του Αρμπούζωφ, στο ρόλο του Σέρτζουκ, Θεοδώρα του Τ. Ρούσου, Το μεγάλο μας Τσίρκο του Ιακ. Καμπανέλλη, Αλίκης Βουγιουκλάκη Αμαλία, στο Θέατρο Σάτυρας Αρκούδα του Τσέχωφ και Σάκκο και Βατσέντι, επίσης στο έργο Τάγκο του Μρόζεκ σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου.

Ο Χρήστος Καλαβρούζος ήταν βασικό στέλεχος για πολλά χρόνια του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου με το Μάνο Κατράκη: Χριστόφορος Κολόμβος του Καζαντζάκη (Αλόνσο), Γκόλφω του Περεσιάδη (Κίτσος), Καπετάν Μιχάλης του Καζαντζάκη, Τελευταίοι του Γκόρκυ και Ντά του Χιου Λέοναρντ. Συμμετέχει στο σχήμα Μ. Μερκούρη-Μ. Κατράκη, σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν, σε μια ποιητική σύνθεση του Μ. Πλωρίτη, Συντροφιά με τον Μπρεχτ.

Ακολούθως, με το Θέατρο Τέχνης και σε σκηνοθεσία Κ. Κουν, συμμετέχει στην Ορέστεια του Αισχύλου ως Αγαμέμνων, Φεστιβάλ Επιδαύρου 1980, Όρνιθες του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, Τρόμος και αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ του Μπρεχτ, Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, Φεστιβάλ Ηρωδείου, Πέρσες του Αισχύλου (Βασιλιάς Δαρείος), Φεστιβάλ Επιδαύρου 2000. Συμμετέχει επίσης στο έργοΑντώνιος και Κλεοπάτρα του Σαίξπηρ με το θεατρικό σχήμα Ειρήνης Παππά-Μ. Κακογιάννη στο Φεστιβάλ Ηρωδείου, ερμηνεύοντας το ρόλο του Αινόβαρβου. Τέλος, το καλοκαίρι του 1983 ο Χρήστος Καλαβρούζος καλείται από το Εθνικό Θέατρο και ερμηνεύει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου τον Αίαντα στο έργο του Σοφοκλή Αίας σε σκηνοθεσία Ν. Χαραλάμπους.

Χρήστος Καλαβρούζος: Η μακρόχρονη συνεργασία με το Εθνικό

Ο Χρήστος Καλαβρούζος είχε μια αξιοζήλευτη καριέρα στο Εθνικό Θέατρο. Πιο αναλυτικά, πρωταγωνιστεί στα έργα Ληστές και ΔονΚάρλος του Σίλλερ, Βυσσινόκηπος του Τσέχωφ (Λοπάχιν) σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδη, Αληθινή απολογία του Σωκράτη του Κ. Βάρναλη (Σωκράτης), Γλάρος του Τσέχωφ (Γιατρός Ντορν), σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, Το πανηγύρι του Κεχαϊδη (Παπλωματάς), Δούκισσα του Μάρφι (Δούκας), Ρωμαίος και Ιουλιέτα (Πατήρ Λαυρέντης), Εκάβη του Ευριπίδη (Πολυμήστωρ), Φιλοκτήτης του Σοφοκλή (Οδυσσέας-Έμπορος).

Καλείται ξανά στο Εθνικό Θέατρο και πρωταγωνιστεί στα έργα Αγαπητικός της βοσκοπούλας του Κορομηλά (Μήτρος), Αντιγόνη του Σοφοκλή (Άγγελος), Πανηγύρι του Αγίου Οβιδίουτου Βαλέχου (Τυφλός Δαυίδ).Τη χειμερινή περίοδο 1991-1992 συνεργάζεται με το Αμφι-Θέατρο ερμηνεύοντας το Βασιλιά Κλαύδιο στο έργο του Σαίξπηρ Άμλετ και το 1996-1997 με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πατρών ερμηνεύοντας τον Οθέλλο στο ομώνυμο έργο του Σαιξπηρ.

Στον κινηματογράφο πρωταγωνιστεί στις ταινίες Κάθοδος των Εννιά του Χ. Σιοπαχά, Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται του Α Τσιλιφώνη, Μάθε παιδί μου γράμματα του Θ. Μαραγκού, Επισκέπτης των Κατσουρίδη-Μιχαηλίδη, Σουλιώτες κλπ. Τη θερινή περίοδο του 1997 στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ερμηνεύει τον Οιδίποδα στις Φοίνισσες του Ευριπίδη με την Άννα Συνοδινού.

Πολύ σημαντικό στη σταδιοδρομία του είναι το Βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1994 στις ταινίες :Mεταίχμιο του Π. Καρκανεβάτου και Δραπέτες του Φεγγαριού του Θ. Μαραγκού. Επίσης, μετέχει στις ταινίες νέας ματιάς Τσαλαπετεινός του Δ. Ινδαρέ και Πριν το τέλος του Κόσμουτου Παν. Μαρούλη. Κρατικό Βραβείο ερμηνείας Α΄ Ανδρικού ρόλου στην ταινία, Ο Ορφέας τον Αύγουστο. Τέλος, πρωταγωνιστεί στις σειρές : Λαυρεωτικά, Μικροί Μεγάλοι, Μπουρίνι, Κόκκινο Φεγγάρι, Το σπίτι δίπλα στη Θάλασσα και Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα του Κ. Θεοτοκη στο ρόλο του Καραβέλα.

Χρήστος Καλαβρούζος: Λίγο πριν το τέλος

Με τη Θεατρικη Κατάθεση ερμηνεύει το Σωκράτη στην Αληθινή απολογία του Σωκράτη του Κ. Βάρναλη και το ρόλο του Μακρυγιάννη από τα Απομνημονεύματά του. Εόναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο ίδιος είχε συνθέσει τα κείμενα και έκανε τη διαλογή. Αργότερα, το 2001-2002 ο Χρήστος Καλαβρούζος σκηνοθετεί στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου τα έργα του Άντον Τσέχωφ Αρκούδα, Επέτειος,Κύκνειο Άσμα. Τέλος, συνεργάζεται και πάλι με το Αμφι-Θέατρο και παίζει το 2005 στην Τρικυμίατου Σαίξπηρ και το 2007 τον Οιδίποδα στον Οιδίποδα επι Κολωνώ του Σοφοκλή, ενώ το 2008 ως διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης ανεβάζει τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου.

Κλείνοντας, βλέπουμε πως ο Χρήστος Καλαβρούζος ήταν ένας καταξιωμένος ηθοποιός που αγαπήθηκε από τον κόσμο. Είχε μεγάλο ταλέντο και συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα, σειρές και ταινίες.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νεκρός πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός

Πέθανε ξαφνικά πάνω στη σκηνή γνωστός ηθοποιός – Όσα είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε πασίγνωστη ηθοποιός σε ηλικία 97 ετών – Είχε μεγαλώσει γενιές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ