γιώργος-κοτανίδης-το-λάθος-των-γιατρώ-64591

Γιώργος Κοτανίδης: Το λάθος των γιατρών που τον σκότωσε, η δολοφονία που ήταν μπροστά και η επιθυμία για αποτέφρωση

Ανάγνωση: 5'

Ο Γιώργος Κοτανίδης ήταν γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη.Έπειτα, φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλο­νίκης. Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, ενώ βέβαια συμμετείχε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Τέλος, έγραψε το σενάριο της ταινίας “Πάμπτωχοι Α.Ε.”.

Γιώργος Κοτανίδης: Η καριέρα του

Τα πρώτα του χρόνια ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ). Μετά, με την επιβολή της δικτατορίας, άφησε το πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Έτσι γράφτηκε και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του «Εθνικού Θεάτρου» το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του «Ελεύθερου Θεάτρου», όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75.

Αργότερα,ο γνωστός ηθοποιός συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη “Νέα Πορεία”, την “Εθνική Λυρική Σκηνή”, το “Από Μηχανής Θέατρο”, το “Θέατρο Στοά” και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες.

Γιώργος Κοτανίδης: “Σαλτιμπάγκοι” και τα επόμενα βήματα

Ο Γιώργος Κοτανίδης το 2004 ίδρυσε το θίασο “Σαλτιμπάγκοι” και ανέβασε τα έργα “QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν” του Πίτερ Παρνέλ, “Δέκατη έβδομη νύχτα” του Απόστολου Δοξιάδη, “Bal-Trap” του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, “Low Level Panic” της Κλερ Μακ Ιντάιρ, “Μια τρελή μέρα” του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, “Οι αγνοούμενοι” του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το “Rock ‘n’ Roll” του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε.Σχετικά με τον κινηματογράφο, έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Σημαντικό ήτα επίσης ότι έγραψε το σενάριο της ταινίας “Πάμπτωχοι Α.Ε.

Βήματα έκανε και στην τηλεόραση καθώς εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές.

Γιώργος Κοτανίδης: H πολιτική του δράση και η δολοφονία

Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του “Περί Μαιάνδρου” και το 1999 το μυθιστόρημα “Απρόσμενα αισθήματα” από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του “Οι σαλτιμπάγκοι” από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ο Γιώργος Κοτανίδης έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ). Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο “Ιθάκη” και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική.

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για να ικανοποιήσω την επιθυμία των γονιών μου, έδωσα στο Πανεπιστήμιο και κατά τύχη, πέρασα στην Κτηνιατρική Σχολή, όπου φοίτησα για δύο χρόνια. Σε αυτά τα δύο χρόνια, ασχολούμουν παράλληλα με το φοιτητικό θέατρο και, φυσικά, με το φοιτητικό κίνημα.Παραμονή των γενεθλίων μου, είχα βρεθεί μπροστά στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη“.

Γιώργος Κοτανίδης: Το μοιραίο ιατρικό λάθος

Ο Γιώργος Κοτανίδης είχε προγραμματίσει μια απλή επέμβαση και κατέληξε σε άσχημη κατάσταση. Οι συνάδελφοί του έκαναν λόγο για ιατρικό λάθος. Σύμφωνα με αυτό, ο Γιώργος Κοτανίδης μπήκε τις γιορτές στο νοσοκομείο για μια επέμβαση ρουτίνας που πήρε αρνητική τροπή.

Ο Κώστας Αρζόγλου δήλωσε: «Ξέρω ότι όλα ξεκίνησαν από έναν ειλεό και από έναν κακό χειρισμό κατέληξε να έχει πρόβλημα στην καρδιά» .

Παρόμοια είναι και η θέση της Υβόννης Μαλτέζου : «Το μάθαμε πριν από 3 ημέρες ότι ο Γιώργος ήταν στην εντατική. Ξέραμε ότι θα μπει για μια εγχείρηση ρουτίνας τα Χριστούγεννα. Μάθαμε ότι χειρουργήθηκε, ότι δεν πήγε καλά η εγχείρηση, δεύτερη φορά και τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα. Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγε καλά με τα χειρουργεία. Έφυγε άδικα».

Στο Αιγαίο πέλαγος, στην Ερεσό της Λέσβου, διέσπειρε η οικογένεια του αγαπημένου ηθοποιού Γιώργου Κοτανίδη την τέφρα του, έξι μήνες μετά τον θάνατό του και την αποτέφρωσή του στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας.

Συνοψίζοντας, ο Γιώργος Κοτανίδης είναι ένας ταλαντούχος ηθοποιός που έκανε μεγάλη καριέρα σε θέατρο, σινεμά και κινηματογράφο. Τον θυμούνται μικροί και μεγάλοι καθώς οι ερμηνείες του ήταν μοναδικές.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νεκρός πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός

Τραγωδία στη Θήβα: Νεκρό μωρό 1,5 έτους

Φτωχότερη από σήμερα η μουσική: Πέθανε αγαπημένος Έλληνας τραγουδιστής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ