αψήφησε-τον-θάνατο-ο-έλληνας-γυναικολ-67248

Αψήφησε τον θάνατο: Ο Έλληνας γυναικολόγος που έπαθε έμφραγμα την ώρα γέννας αλλά έσωσε τη ζωή του μωρού

Ανάγνωση: 3'

Ένας γιατρός τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη, αψηφώντας την δική του ζωή που βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο προκειμένου να προστατέψει μία ετοιμόγεννη μητέρα. Πιο συγκεκριμένα, την ώρα της καισαρικής τομής ο γιατρός της γυναίκας ένιωσε έντονη αδιαθεσία και αμέσως κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά του εφόσον είχε πόνους στο στήθος και ένιωθε δυσφορία. Το περιστατικό σημειώθηκε στην Κρήτη. Ο γιατρός αφού σιγουρεύτηκε ότι τα ράμματα της νεαρής μητέρας ήταν υπό έλεγχο, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε αγγειοπλαστική. Παρακάτων καταγράφεται το χρονικό της υπόθεσης.

Πως ξεκίνησαν όλα

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Ασκληπιείο κατά τη διάρκεια καισαρικής και με υπεύθυνο γιατρό τον εδώ και 50 χρόνια μαιευτήρα – γυναικολόγο Γιάννη Παχάκη, ο οποίος έχει βοηθήσει να έρθουν στον κόσμο χιλιάδες παιδιά. Το χειρουργείο άρχισε περίπου στις 8 το πρωί. Όλη η ιατρική ομάδα ήταν στη θέση της και την ώρα που ο κ. Παχάκης έπρεπε να κάνει ράμματα στη γυναίκα που γέννησε ένα υγιές παιδί, αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και οξύ πόνο στο στήθος.

Τι συνέβη πραγματικά

Ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του κατάλαβαν αμέσως, ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό και του φώναξαν να βγάλει την ιατρική μπλούζα, να ολοκληρώσει άλλος γιατρός την επέμβαση και εκείνος να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο, αφού είναι κρίσιμο ζήτημα η άμεση αντιμετώπιση του ασθενούς. Ωστόσο, ο γυναικολόγος αρνήθηκε να το κάνει και έμεινε για περίπου μια ώρα μέσα στην αίθουσα, μέχρι να τελειώσει τη δουλειά του και να σιγουρευτεί, ότι όλα πάνε καλά με τη γυναίκα που μόλις είχε γεννήσει. Αμέσως μετά, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όπου υπεβλήθη σε εξετάσεις και μεταφέρθηκε στο χειρουργείο. Οι γιατροί διέγνωσαν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο και υπεβλήθη σε επέμβαση με μπαλονάκι και 3 στεντ. Ο Γιάννης Παχάκης νοσηλεύθηκε στην Εντατική και στη συνέχεια σε θάλαμο της κλινικής και έπειτα από 8 ημέρες πήρε εξιτήριο.

Οι δηλώσεις του γιατρού που σώθηκε

Ο ίδιος είπε στην εφημερίδα Πατρίς: «Ήταν νωρίς το πρωί, περίπου 8.00, και βρισκόμασταν στα μισά του χειρουργείου όταν αισθάνθηκα αυτόν τον έντονο πόνο στο στήθος. Αν και δεν είχα αντιμετωπίσει στο παρελθόν προβλήματα με την καρδιά μου, κατάλαβα τι συνέβαινε, αλλά δεν μπορούσα να φύγω χωρίς να κλείσω την τομή στη μήτρα και την κοιλιά της γυναίκας και ας φώναζαν οι άλλοι γιατροί να σταματήσω. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δοθεί δημοσιότητα σε αυτό το θέμα. Προτεραιότητα έχει ο ασθενής. Αυτό έπρεπε να κάνω και αυτό έκανα».

Πρόκειται, λοιπόν, για έναν ήρωα που παραμένει πιστός στο καθήκον του. Αψήφισε το θάνατο και συνέχισε τη δουλειά του. Είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

«Έπεσε» νεκpóς μέσα στο ασθενοφóρο: Θρήνος για τον αıφνίδιο θάνaτο του αγαπnτού γιατρού Νίκου Κατσαρού

Στο νοσοκομείο με έμφραγμα γνωστός ηθοποιός

Υποκλίνεται ολόκληρη η χώρα: Ο καλύτερος καρδιολόγος της Ευρώπης είναι αυτός ο λαμπρός νέος Έλληνας επιστήμονας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ