αθανασία-δαλακούρα-η-μαθήτρια-από-τη-ρ-155001

Αθανασία Δαλακούρα: Η Μαθήτρια από τη Ροδόπη που πήρε σε όλα 20 και μπαίνει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ

Ανάγνωση: 8'

Η Αθανασία Δαλακούρα από την Ροδόπη, μαθήτρια του ιδιωτικού Σχολείου “Άξιον” της Ξάνθης, πήρε άριστα σε όλα τα μαθήματα και έγινε δεκτή με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Η Αθανασία Δαλακούρα επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η νεαρή δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τα όνειρα και τους στόχους της που γίνονται πραγματικότητα, σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, από το οποίο πήρε υποτροφία.

Η Αθανασία Δαλακούρα επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα

Η έφηβη θέλει να σπουδάσει Φυσική και να κινηθεί στον τομέα της έρευνας που τόσο αγαπάει, αλλά επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, βάζοντας το δικό της λιθαράκι για να μένουν στην Ελλάδα οι νέοι άνθρωποι.

Μάλιστα, το νεαρό κορίτσι ήταν ανάμεσα στους πέντε νέους, που βραβεύτηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Τσαλικίδη, για διεθνείς διακρίσεις στους τομείς του αθλητισμού και των επιστημών, το πρωί της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του 5ου Παιδικού Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής.

Η νεαρή βραβεύτηκε για τις σημαντικές διακρίσεις της σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς στις φυσικές επιστήμες.

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Μία 18χρονη από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε να εισαχθεί με υποτροφία στο Bridgewater College των ΗΠΑ, αφού δημιούργησε ένα βίντεο στο οποίο περιγράφει την ιστορία της προσφυγικής οικογένειάς της.

Ο λόγος για την Μαρία Γαβριηλίδου, η οποία πέρασε στη Σχολή Communication, Technology and Culture, χάρη στο digital story που δημιούργησε, ώστε να αφηγηθεί την συγκινητική ιστορία του προπάππου της που ήρθε από τον Πόντο και πωλούσε πάγο και κάρβουνο, ώστε να ζήσει την οικογένειά του, και της δυναμικής γιαγιάς της, που εργαζόταν στο βενζινάδικο της οικογένειας.

«Στην βασική έκθεση της αίτησης μου, η πρώτη πρόταση που έγραψα ήταν: “Είμαστε το προϊόν που δημιουργεί η οικογένεια που προέρχεται πριν από εμάς”», εξηγεί η Μαρία Γαβριηλίδου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι «ο προπάππους μου ξεκινώντας από την πώληση πάγου και κάρβουνου, το 1969, ίδρυσε το μαγαζί μας, που σήμερα ανήκει στον πατέρα μου. Αυτό και μόνο, μου έδωσε το κίνητρο να παλεύω συνεχώς για τους στόχους μου, γιατί όπως και στο μαγαζί, η οικογένεια μου, πέρα από όλες τις δυσκολίες τόσα χρόνια, συνεισφέρει με τον τρόπο της στην κοινωνία, έτσι θέλω να κάνω και εγώ, όμως με τον δικό μου τρόπο. Αυτή η οικογενειακή ιστορία με ώθησε στο να φτιάξω αυτό το βιντεάκι, εμπνευσμένη από την πορεία της γιαγιάς μου, που δούλευε στο βενζινάδικο του άντρα της και μου έμαθε τις αξίες της ζωής και το πιο σημαντικό μάθημα, να ξανασηκώνομαι όταν πέφτω».

Με περηφάνια η νεαρή κοπέλα, μιλάει για τη δυναμική γιαγιά της, που αποτελεί γι’ αυτήν πρότυπο ζωής.

«Στην δεκαετία του ’70, σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο επάγγελμα, μπορείτε να καταλάβετε πόσες είναι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει μια γυναίκα δουλεύοντας σε ένα βενζινάδικο. Τα έξοδα και οι απαιτήσεις ήταν μεγάλες για την οικογένεια. Έτσι, η γιαγιά μου όταν απέκτησε τον μπαμπά μου και όσο τον φρόντιζε, παράλληλα δούλευε σκληρά και στο μαγαζί μας. Δούλευε πολλές ώρες προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά της, όμως οι δυσκολίες δεν ήταν μόνο οι υπερωρίες, αλλά και τα στερεότυπα που υπήρχαν τότε για τις θέσεις εργασίας, που ήταν ακόμα πιο έντονα απ’ ότι σήμερα και αυτό έκανε τις καταστάσεις ακόμη πιο απαιτητικές. Όμως, η δυναμική γυναίκα τα κατάφερε και σήμερα ό,τι είναι το οφείλει σε αυτές τις δυσκολίες», λέει χαρακτηριστικά.

Τα πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως η ίδια διευκρινίζει, μέσα από ένα σύνολο εκθέσεων, το βιογραφικό, τη συνέντευξη, καθώς και τις εξετάσεις για την πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας, κρίνουν τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των υποψήφιων φοιτητών, αλλά το σημαντικότερο που θέλουν, είναι να γνωρίσουν την προσωπικότητά τους.

Έτσι- όπως αναφέρει- τους εντυπωσίασε το γεγονός πως αν και γυναίκα, έχει δίπλωμα γεωργικού ελκυστήρα (τρακτέρ) και το ότι επέλεξε για να συστηθεί έναν πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο, τη δημιουργία του συγκεκριμένου βίντεο, (Digital Story) στο οποίο παρουσιάζει τις σημαντικότερες πτυχές του εαυτού της, που είναι απόσταγμα της ιστορίας της οικογένειας της. Στοιχεία που όπως φάνηκε, εκτιμήθηκαν πολύ και έτσι κατάφερε να πετύχει την εισαγωγή της στο αμερικανικό πανεπιστήμιο που επιθυμούσε και με υποτροφία.

«Από αυτά που ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησα, αλλά και μέσα από την επικοινωνία που είχα με άτομα από το Bridgewater College, με ενημέρωσαν πως θεωρήθηκε πολύ σημαντική η αναφορά μου, στην ιστορία της οικογένειας μου και το πώς όντας Ελληνίδα και όντας η πρώτη γενιά που σκοπεύει να πάει στο πανεπιστήμιο, εκτιμήθηκε πολύ καθώς έψαξα μόνη μου, το τι θα ήθελα να κάνω στο μέλλον», επισημαίνει η Μαρία.

Με ειλικρίνεια, μάλιστα εξηγεί πως, «ένα παιδί 18 χρονών πιστεύω ότι δεν είναι ποτέ σίγουρο για το τι ακριβώς θα ήθελε να κάνει στο μέλλον. Ένας βασικός λόγος που διάλεξα την Αμερική, είναι ότι έχουμε το πρώτο έτος την δυνατότητα να διαλέξουμε διάφορα μαθήματα και μετά να επιλέξουμε το πτυχίο που νομίζουμε ότι μας ταιριάζει καλύτερα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα επιλέξω μαθήματα για το πτυχίο Communication, Technology and Culture, που συνδυάζει τις τέχνες, όπως το θέατρο, το web design, τη δημοσιογραφία και την πολιτική. Ένα πράγμα που κρατάω σίγουρα στο μυαλό μου για το μέλλον, όπως ονόμασε ο αγαπημένος μου τραγουδιστής ένα άλμπουμ του, ο Μίλτος Πασχαλίδης: “Ό,τι αγαπάς δεν τελειώνει”, και αν κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν και μέσα από αυτά βοηθάμε τους υπόλοιπους ανθρώπους, θα είμαστε ευτυχισμένοι».

«Αυτό που κατάλαβα μέσα από όλο αυτό το ταξίδι, είναι ότι αν δεν παλέψεις μόνη σου, δε θα πετύχεις τον στόχο που εσύ θέτεις, γιατί μόνο εσύ ξέρεις τι πραγματικά θέλεις», υπογραμμίζει η 18χρονη και απευθυνόμενη στους συνομήλικούς της, που έχουν τους ίδιους στόχους με αυτήν, επισημαίνει: «Μη διστάζετε να ζητάτε βοήθεια και πιστέψτε με ξέρω πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές να φτάσεις στον τελικό προορισμό, αλλά αξίζει τον κόπο, έστω και αν χάσεις, γιατί δεν μπορώ να κρύψω ότι είχα λίστες αναμονής και απορρίψεις από πανεπιστήμια, αλλά στο τέλος κάτι θα κερδίσεις, μια εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο, εμπειρίες και τελικά θα κερδίσεις αυτό που είναι προορισμένο για σένα».

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Αθανασία Δαλακούρα: Μαθήτρια από τη Ροδόπη πήρε 20 σε όλα και μπαίνει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ

Αθανασία Δαλακούρα: Μαθήτρια από τη Ροδόπη πήρε σε όλα 20 και πάει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ