προσοχή-ο-εφετ-ανακαλεί-γαρίδες-πασίγ-155540

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γαρίδες πασίγνωστης εταιρείας – Εντοπίστηκε σαλμονέλα

Ανάγνωση: 2'

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γαρίδες πασίγνωστης εταιρείας, μη τις καταναλώσετε – Εντοπίστηκε σαλμονέλα μετά από αναλύσεις.

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί γαρίδες

Ο ΕΦΕΤ προχώρησε στην ανάκληση κατεψυγμένης γαρίδας μετά από έλεγχο της περιφερειακής διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας. Διαπιστώθηκε πως οι συγκεκριμένες γαρίδες είναι μολυσμένες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γαρίδες πασίγνωστης εταιρείας

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου προϊόντος με τα στοιχεία: Γαρίδες γίγας ΓΙΓΑΣ (JINGA) αποφλοιωμένες προβρασμένες χωρίς έντερο βαθιάς κατάψυξης Kallimanis (Καλλιμάνης).

Η συσκευασία ήταν καθαρού βάρους 350 γραμμαρίων, με ημερομηνία κατάψυξης 6/10/2023, ημερομηνία ανάλωσης 5/10/2025 και αριθμό παρτίδας / LOT 240171, που παράγεται από την εταιρεία «DARDANEL GREECE ΜΟΝ. Α.Ε.».

Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο εργαστήριο Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Σαλμονέλα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η σαλμονέλα είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το ομώνυμο βακτήριο και τα άτομα που νοσούν παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Η σαλμονέλα μεταδίδεται κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων), η οποία διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες και συνοδεύεται από:

  • πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων)
  • κοιλιακό άλγος
  • μυαλγία
  • πονοκέφαλο
  • ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας)
  • έμετο

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μεγάλη φωτιά τώρα: Εντολή για εκκένωση οικισμών

Τραγωδία: Νεκρός πατέρας δύο παιδιών από πυροβολισμό

Καίγεται ξανά και ξανά η Ελλάδα μας: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες – «Η φωτιά έχει ξεφύγει, κατευθύνεται προς Επίδαυρο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ