σεισμολόγος-προειδοποιεί-υπάρχει-ρ-155491

Σεισμολόγος προειδοποιεί: «Υπάρχει ρήγμα 11 χιλιομέτρων που μπορεί να δώσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ»

Ανάγνωση: 7'

Ρήγμα 11 χιλιομέτρων στη Λάρισα απειλεί με ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Σεισμολόγος προειδοποιεί: «Υπάρχει ρήγμα 11 χιλιομέτρων

Ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ισχυρού σεισμού στη Λάρισα, καθώς διατρέχει την πόλη ρήγμα μήκους 11 χιλιομέτρων.

Επισημαίνει πως το ρήγμα αυτό, ικανό για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, παραμένει ανενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας το ιδιαίτερα επικίνδυνο.

«Στη Λάρισα ξέρουμε ότι υπάρχει ένα ρήγμα που περνάει μέσα από την πόλη, το οποίο το έχουμε χαρτογραφήσει και έχει ένα μήκος τουλάχιστον 11 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει έναν σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ, μπορεί και 6,2 ρίχτερ. Κοντά στη Λάρισα υπάρχουν κι άλλα ρήγματα που συνεχίζουν ανατολικά προς Πλατύκαμπο και βόρεια προς τη Γυρτώνη και βορειότερα προς τη Ροδιά, τα οποία θέλουν προσοχή».

Σεισμολόγος προειδοποιεί: «Υπάρχει ρήγμα 11 χιλιομέτρων που μπορεί να δώσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ»

«Μπορεί να έχει γίνει πριν από 2.000 χρόνια που αυτό σημαίνει ότι το ρήγμα βρίσκεται στο τέλος του κύκλου και άρα είναι ώριμο. Ή μπορεί να έχει γίνει και νωρίτερα, γιατί δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα. Οπότε δεν έχουμε δεδομένα για να χαρακτηρίσουμε πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο ρήγμα. Το ίδιο πράγμα ισχύσει και για τα ρήγματα που είναι ανατολικότερα προς τον Πλατύκαμπο και βορειότερα, όπως στο Ασμάκι και στο Ελευθέριο. Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω δουλειά στο πεδίο για να μπορέσουμε να τα χαρακτηρίσουμε για την επικινδυνότητα τους».

Παράλληλα, εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι χορηγούνται άδειες για ανέγερση πολυώροφων κτιρίων σε περιοχές με υψηλό σεισμικό κίνδυνο.

Καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν αυστηρά μέτρα, όπως:

  • – η απαγόρευση ανέγερσης ψηλών κτιρίων σε ρήγματα και
  • – η εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης σε περίπτωση σεισμού.

«Το θεωρώ εγκληματικό όχι μόνο για τη Λάρισα, αλλά και για τον Βόλο και όλες τις Θεσσαλικές πόλεις. Οι δικές μας οι πόλεις, είναι χτισμένες πάνω σε ρήγματα ή κοντά σε αυτά. Και θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια διαφυγής και εκκένωσης. Δεν μπορούν να στοιβάζονται πολυώροφες οικοδομές μέσα σε γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα. Είναι μεγάλο λάθος αυτό και πρέπει να σταματήσει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου».

Ο Αθανάσιος Γκανάς για τους δύο διαδοχικούς σεισμούς στο Αρκαλοχώρι στις 11 Ιουνίου

Έρχεται ακραίος σεισμός στην Ελλάδα; Η πpoειδοπoiηση από Έλληνα σεισμολόγο – «Συσσωρεύει ενέργεια ο Εγκέλαδος»

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος προέβλεψε περίοδο σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα, με αφορμή τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κύθνου.

Η πρόβλεψη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για περίοδο έξαρσης

Όπως υπογράμμισε ο σεισμολόγος, μιλώντας στο Action24, «το θέμα των σεισμών στη χώρα μας είναι γενικότερο και περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων, όπως αυτή της περιόδου 2019-2021, που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης. Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης».

Ερωτηθείς για το ποιες περιοχές έχουν υψηλότερη δραστηριότητα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε το Κεντρικό Ιόνιο, στο τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, τον Κορινθιακό και την περιοχή των Δωδεκανήσων, προσθέτοντας «δηλαδή το ανατολικό σεισμικό ελληνικό τόξο, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί κάτι».

Σχετικά με τον Κορινθιακό, επεσήμανε ότι έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα, ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων, που έδωσε τον σεισμό του 1981, αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου.

Να τηρείται ο αντισεισμικός κανονισμός συμβουλεύει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς», σημείωσε και κατέληξε «η μεγάλη αξία έγκειται στο να προλαμβάνουμε, να τηρείται με ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός, να προχωρήσουμε σε ελέγχους».

Έρχεται ακραίος σεισμός στην Ελλάδα; «Ίσως πρόκειται για ένα σμήνος σεισμών» – Η προειδοποίηση Έλληνα σεισμολόγου

Συνεχείς σεισμικές δονήσεις ταράζουν την Κεφαλονιά τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Οι σεισμοί, που ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου, εντάθηκαν την 3η Μαρτίου με δύο ισχυρές δονήσεις 3,5 και 3,4 Ρίχτερ.

Σεισμοί στην Κεφαλονιά: Τι ανησυχεί τους κατοίκους και ποια είναι η άποψη των σεισμολόγων

Ποια είναι, όμως, η άποψη των σεισμολόγων;

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε στο Newsbomb.gr για το φαινόμενο.

Χαρακτήρισε τις δονήσεις ως «σμήνος», το οποίο προς το παρόν «δίνει την εικόνα» σεισμών με μέγιστο μέγεθος έως 4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό είναι μικρή, αλλά «η εικόνα αυτή είναι με επιφύλαξη προς το παρόν». Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και θα επανέλθουν με νεότερες εκτιμήσεις εάν χρειαστεί.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμούς στην Κεφαλονιά: Το καλό και κακό σενάριο

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος η εικόνα αυτή είναι «με επιφύλαξη προς το παρόν και αυτή είναι η σωστή γλώσσα της επιστήμης».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε επίσης: «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε. Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε “σμηνοσειρά”, δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης».

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά τώρα στην Αττική – Γέμισε μαύρους καπνούς η περιοχή

Μεγάλη φωτιά τώρα: Εντολή για εκκένωση οικισμών

Τραγωδία: Νεκρός πατέρας δύο παιδιών από πυροβολισμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ