πως-προέβλεπαν-οι-αρχαίοι-τον-καιρό-πρ-65949

Πως προέβλεπαν οι αρχαίοι τον καιρό; -Προγνώσεις για την άνοιξη

Ανάγνωση: 5'

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν δικό τους σύστημα πρόβλεψης του καιρού το οποίο μάλιστα,όπως φημολογείται είχε επιτυχία. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά αυτή τη μέθοδο με τη χρήση της μερομηνίας. Η πρόγνωση του καιρού αφορά το Πάσχα και το υπόλοιπο έτος.

Ετοιμαστείτε για το Πάσχα με την τελευταία πρόγνωση καιρού! Μάθετε για τις περιοχές όπου θα βρέξει και όπου όχι, και ανακαλύψτε την αρχαία μέθοδο πρόβλεψης του καιρού, τη «μερομηνία», η οποία εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα.

Καιρός το Πάσχα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφυλλιά, γνωστό μετεωρολόγο, το Πάσχα στην Ελλάδα θα έχει ένα μείγμα ηλιοφάνειας και βροχής. Η Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου θα είναι ηλιόλουστη με άνοδο της θερμοκρασίας και νότιους ανέμους έως 5 μποφόρ.

Τη Μεγάλη Παρασκευή αναμένονται τοπικές βροχές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Το Μεγάλο Σάββατο θα έχουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με τον Επιτάφιο και την Ανάσταση να μην επηρεάζονται. Στο Αιγαίο αναμένονται νότιοι άνεμοι έως 6 μποφόρ με μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Παρόλα αυτά, την Κυριακή του Πάσχα δεν θα σημειωθούν βροχές στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την ανατολική Πελοπόννησο, την Αττική, την Εύβοια και το ανατολικό Αιγαίο. Αντίθετα, στο Ιόνιο, τη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, θα αρχίσει να βρέχει από το πρωί με πιθανότητα καταιγίδων.

Ως εκ τούτου, οι πολίτες θα πρέπει να ετοιμάσουν ένα εφεδρικό σχέδιο με μουσαμά, τσίγκο, λαμαρίνα για όσους ψήνουν έξω. Προετοιμαστείτε από νωρίς!

Μερομήνια – Η αρχαιότερη μέθοδος πρόβλεψης του καιρού

Τα «Μερομήνια» είναι μια αρχαία μέθοδος πρόβλεψης του καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στην Ελλάδα.

Ο Αύγουστος θεωρούνταν η αρχή του χειμώνα και οι πρώτες δώδεκα ημέρες του μήνα προέβλεπαν τον καιρό για το υπόλοιπο του έτους, με κάθε ημέρα να αντιστοιχεί σε έναν μήνα. Οι άνθρωποι που ζούσαν στην ύπαιθρο μελετούσαν και παρατηρούσαν τον καιρό τις ημέρες αυτές και προέβλεπαν τον καιρό για τους υπόλοιπους μήνες.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως αν και αμφισβητείται από την επίσημη μετεωρολογία, οι προβλέψεις που προέρχονται από τα «μερομήνια» παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον για τους επιστήμονες λόγω των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από αυτή την πανάρχαια παράδοση. Σύμφωνα με την παράδοση, τα «μερομήνια» δεν μαθαίνονται ούτε «διδάσκονται», επειδή είναι θέμα γνώσης, εμπειρίας και πρακτικής και όχι θεωρίας.

Οι παλιοί έλεγαν  ότι τα «μερομήνια» δόθηκαν στον άνθρωπο από τον Θεό ως σημάδια του καιρού μαζί με την ικανότητα να τα διαβάζει, ώστε να μπορεί να προγραμματίζει τις εργασίες του με τις καλλιέργειες στη γη. Τα «μερομήνια» έχουν σχέση με τη σελήνη, τα αστέρια, τον ήλιο, τους γαλαξίες, τον άνεμο, τα σύννεφα, την υγρασία, τα ζώα και τα φυτά.

Πρόγνωση Καιρού: Μερομήνια Απρίλιος 2022

Γενικά, το Μερομήνια προβλέπει ότι ο Απρίλιος του 2022 θα είναι ένας ευχάριστος μήνας μέχρι την έναρξη της Μεγάλης Ορθόδοξης Εβδομάδας με ανέμους χαμηλής έντασης, μέτρια κύματα και ευχάριστες θερμοκρασίες.

Ωστόσο, λίγο πριν από την Ανάσταση, ο ουρανός θα γίνει συννεφιασμένος και η πιθανότητα βροχής θα είναι μια πραγματικότητα. Ο καιρός δεν θα προκαλέσει προβλήματα και όλα θα κυλήσουν ομαλά μέχρι την Ημέρα της Εξόδου.

Πρόγνωση Καιρού: Μερομήνια Μάιος 2023

Ο Μάιος 2023 θα συνεχίσει στα μετεωρολογικά βήματα του Απριλίου, με όλες τις γνωστές εικόνες να είναι παρούσες.

Όμως, θα αλλάξει τακτική στα μέσα του μήνα, θα διαμορφώσει άγρια φύση και θα ποτίσει τη γη, και αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η τρίτη εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, θα επιστρέψει στους γνώριμους ρυθμούς του, με χαλαρούς, ζεστούς και ευχάριστους ρυθμούς. Λίγο πριν τον αποχαιρετισμό, όμως, θα ρίξει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις, θα ανεβάσει λίγο τα θερμόμετρα, και τη σκυτάλη θα πάρει ο Θεριστής.

Πρόγνωση καιρού: Μερομήνια Ιούνιος 2023

Ο Ιούνιος του 2023 θα μας υποδεχτεί με χαρά και αισιοδοξία, προαναγγέλλοντας την άφιξη του καλοκαιριού και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα καλοκαιρινής ελπίδας.

Οι μέρες θα περάσουν χωρίς μετεωρολογικές ανησυχίες και όλα τα υπόλοιπα θα κινηθούν με τον ίδιο τρόπο.

Επομένως, αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι αρχαίοι ‘Έλληνες έκαναν την πρόγνωση του καιρού για μπορέσουν να διευθετήσουν την καθημερινότητά τους και τις αγροτικές δουλειές. Η άνοιξη του 2023 φαίνεται πως θα είναι ήπια και όχι τόσο ζεστή. Μην ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια οι θερμοκρασίες διαφέρουν από παλιότερα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

“Τρελάθηκαν” οι μετεωρολόγοι με τον καιρό: «Αυτό που έρχεται από τις 15 Μαΐου και μετά…», η έκτακτη ανακοίνωση

Καυτή «τορπίλη» από τον Γιάννη Καλλιάνο: «36άρι στην Αθήνα! Το αποκορύφωμα θα είναι…»

«Συναγερμός» για τον καιρό: Έρχεται ο υποτροπικός αεροχείμαρρος – Οι 7 περιοχές που θα «ψηθούν» τις επόμενες μέρες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ