νέος-δυνατός-σεισμός-πριν-από-λίγο-156723

Νέος δυνατός σεισμός πριν από λίγο

Ανάγνωση: 19'

Σεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εκδηλώθηκε πριν από λίγο, το μεσημέρι της Τρίτης, πολύ κοντά στο νησί της Ρόδου.

Σεισμος: 4,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Ρόδου

Σεισμός τώρα 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εκδηλώθηκε πολύ κοντά στο νησί της Ρόδου.

Πιο αναλυτικά, το επίκεντρο του σεισμού, που έχει εστιακό βάθος 51,8 χλμ., είναι κοντά στα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα 32 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Σύμης. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί της Ρόδου.

Σεισμός τώρα ανοιχτά της Ρόδου:

Έρχεται ακραίος σεισμός στην Ελλάδα; Η πpoειδοπoiηση από Έλληνα σεισμολόγο – «Συσσωρεύει ενέργεια ο Εγκέλαδος»

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος προέβλεψε περίοδο σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα, με αφορμή τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κύθνου.

Η πρόβλεψη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για περίοδο έξαρσης

Όπως υπογράμμισε ο σεισμολόγος, μιλώντας στο Action24, «το θέμα των σεισμών στη χώρα μας είναι γενικότερο και περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων, όπως αυτή της περιόδου 2019-2021, που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης. Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης».

Ερωτηθείς για το ποιες περιοχές έχουν υψηλότερη δραστηριότητα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε το Κεντρικό Ιόνιο, στο τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, τον Κορινθιακό και την περιοχή των Δωδεκανήσων, προσθέτοντας «δηλαδή το ανατολικό σεισμικό ελληνικό τόξο, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί κάτι».

Σχετικά με τον Κορινθιακό, επεσήμανε ότι έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα, ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων, που έδωσε τον σεισμό του 1981, αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου.

Να τηρείται ο αντισεισμικός κανονισμός συμβουλεύει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς», σημείωσε και κατέληξε «η μεγάλη αξία έγκειται στο να προλαμβάνουμε, να τηρείται με ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός, να προχωρήσουμε σε ελέγχους».

Έρχεται ακραίος σεισμός στην Ελλάδα; «Ίσως πρόκειται για ένα σμήνος σεισμών» – Η προειδοποίηση Έλληνα σεισμολόγου

Συνεχείς σεισμικές δονήσεις ταράζουν την Κεφαλονιά τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Οι σεισμοί, που ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου, εντάθηκαν την 3η Μαρτίου με δύο ισχυρές δονήσεις 3,5 και 3,4 Ρίχτερ.

Σεισμοί στην Κεφαλονιά: Τι ανησυχεί τους κατοίκους και ποια είναι η άποψη των σεισμολόγων

Ποια είναι, όμως, η άποψη των σεισμολόγων;

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε στο Newsbomb.gr για το φαινόμενο.

Χαρακτήρισε τις δονήσεις ως «σμήνος», το οποίο προς το παρόν «δίνει την εικόνα» σεισμών με μέγιστο μέγεθος έως 4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό είναι μικρή, αλλά «η εικόνα αυτή είναι με επιφύλαξη προς το παρόν». Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και θα επανέλθουν με νεότερες εκτιμήσεις εάν χρειαστεί.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμούς στην Κεφαλονιά: Το καλό και κακό σενάριο

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος η εικόνα αυτή είναι «με επιφύλαξη προς το παρόν και αυτή είναι η σωστή γλώσσα της επιστήμης».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε επίσης: «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε. Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε “σμηνοσειρά”, δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης».

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Μέσα στο σπίτι

 • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
 • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
 • Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
 • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
 • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
 • Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:

  – κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.

  – μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.

  – μακριά από εξωτερικούς τοίχους.

 • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
 • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
 • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι

 • Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
 • – μακριά από κτίρια και δέντρα
 • – μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

 • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
 • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
 • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
 • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
 • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
 • Αν είστε σε ψηλό κτίριο
 • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

 • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
 • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
 • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

 • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
 • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

 • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
 • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

 • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
 • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
 • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
 • Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
 • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
 • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
 • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
 • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
 • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)

Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

 • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
 • Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
 • Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
 • Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
 • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

Δείχνουν ότι έρχεται μεγάλος σεισμός

Τρομακτικοί ήχοι που φαίνονταν σαν να προέρχονταν από το υπερπέραν αλλά στην ουσία έβγαιναν από τα βάθη του εδάφους σε ένα μέρος που ονομάζεται Μπινγκιόλ στην ανατολική Τουρκία, έσπειραν τον πανικό ανάμεσα στους κατοίκους.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανησύχησαν ότι «έρχεται ένας μεγάλος σεισμός». Κάνοντας μια αξιολόγηση σχετικά με το θέμα, ο δρ. Naci Görür, τον οποίον μάθαμε από τις προβλέψεις για πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, είπε: «Από όσο μπορώ να μαντέψω, αυτός ο ήχος μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου από μια μεγάλη επιφάνεια. Ειδικά σε ζώνες σεισμού, διάφορα αέρια, ειδικά το αέριο ραδονίου, βγαίνουν από το έδαφος».

Οι ήχοι που ακούγονται υπογείως στην περιοχή Σορχάλ του Μπινγκιόλ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία. Οι πολίτες μοιράστηκαν τον πανικό τους στους λογαριασμούς των social media. Ένας πολίτης που φοβάται έναν μεγάλο σεισμό καλεί τον καθηγητή Naci Görür να πάρει θέση.

Απαντώντας στην ερώτηση που του τέθηκε, ο Δρ. Naci Görür έκανε εκτίμηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος σεισμού στην περιοχή. Ο Görür είπε συγκεκριμένα: «Είναι δύσκολο να ανιχνευθεί η αιτία των ήχων που προέρχονται υπογείως στο Σολχάν από απόσταση χωρίς να τους εξετάσουμε».

Ο Görür συνέχισε τη δήλωσή του λέγοντας: «Από όσο υποθέτω, αυτός ο ήχος δεν υποδηλώνει το σπάσιμο ή την τριβή πετρωμάτων βαθιά στο έδαφος. Μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου από μια ευρεία επιφάνεια. Ειδικά σε ζώνες σεισμού, διάφορα αέρια, ειδικά ραδόνιο, βγαίνει από το χώμα. Είναι σαν ο ήχος να μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου».

Ως αποτέλεσμα των αναφορών, ομάδες της ειδικής υπηρεσίας AFAD ερεύνησαν την περιοχή. Αναφέρθηκε ότι δεν εντοπίστηκε δηλητηριώδες αέριο από τις αρχές. Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα σταλεί στην περιοχή για λεπτομερείς έρευνες.

Σεισμός στην Τουρκία: Τι έλεγαν νωρίτερα οι ειδικοί

Δύο Τούρκοι καθηγητές και ένας Ιάπωνας μετρούν αντίστροφα για την καταστροφική επέλαση του Εγκέλαδου στην Τουρκία, όπως ανέφερε νωρίτερα το Newsbomb.gr.

Σοβαρότατη και διαρκώς αυξανόμενη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για έναν πολύ ισχυρό σεισμό μέσα στο επόμενο σύντομο διάστημα.

Προ διμήνου μετά τις πολλαπλές τοποθετήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ισχυρότατου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, ο Τούρκος καθηγητής που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου επανήλθε με νέες δηλώσεις για σεισμό 7 Ρίχτερ-ή και περισσότερο- και στη Σμύρνη.

Την σκυτάλη πήρε πλέον ο Δρ. Ökmen Sümer, ο οποίος σε νέες δηλώσεις υποστήριξε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο Δρ. Ökmen Süme, λέκτορας στο Τμήμα Γεωλογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül και Διευθυντής του Κέντρου Σεισμικής Έρευνας και Εφαρμογών (DAUM) είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ. Έχουμε δύο σενάρια στο ρήγμα της Σμύρνης. Η Σμύρνη βίωσε τον τελευταίο της μεγάλο σεισμό το 1688. Αλλά δεν ξέρουμε ποιο ήταν το όφελος. Εάν αυτός ο σεισμός συνέβη στο τμήμα Balçova του ρήγματος της Σμύρνης ή αν επηρέασε και τα δύο μαζί με το τμήμα Pınarbaşı, τότε είμαστε άνετοι με το ρήγμα της Σμύρνης ειδικά εάν ο σεισμός του 1688 συνέβη στο ρήγμα Uzunada, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για το ρήγμα της Σμύρνης, επειδή ο τελευταίος σεισμός που εντοπίστηκε σε αυτό το ρήγμα ήταν πριν από 1510 χρόνια, το 178. Επομένως, πρέπει να δοθεί προσοχή στο ρήγμα της Σμύρνης».

Σεισμός στην Τουρκία: Τα ρήγματα σε ξηρά και θάλασσα που μπορεί να επηρεάσουν την Σμύρνη

Ο Δρ. Ο Ökmen Sümer έδωσε πληροφορίες για τις επιπτώσεις των ρηγμάτων στην ξηρά και στη θάλασσα που μπορεί να επηρεάσουν τη Σμύρνη. Αναφερόμενος στα τελευταία 20 χρόνια, είπε: «Υπάρχει μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2002 και το 2004, όχι μόνο στη Σμύρνη, αλλά και στο Αιγαίο, δηλαδή στις δυτικές ακτές της Τουρκίας. Αλικαρνασσός το 2017, και όπως γνωρίζετε, το 2020, ο σεισμός της Σμύρνης. Υπάρχει και μια κίνηση προς τα βόρεια με τους σεισμούς της Buca το 2022. Αυτό προκαλεί την πίεση στα ρήγματα όπου αναμένουμε σεισμούς, ειδικά στο βορρά. Δεν σημαίνει ότι κάθε ρήγμα θα επηρεαστεί εξίσου».

Ο καθηγητής τόνισε ότι έχουν αποκαλύψει λίγο πολύ μέσω των μελετών τους ποια ρήγματα επηρεάζονται και πώς. «Τώρα ποια ρήγματα είναι επικίνδυνα; Πρώτα απ ‘όλα, ας μιλήσουμε για τα μη επικίνδυνα. Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ. Ρήγματα όπως το ρήγμα Gülbahçe, το ρήγμα Yağcılar και το νότιο τμήμα του ρήγματος της Τούζλα έχει προκαλέσει σεισμούς σε ιστορικές περιόδους. Έτσι, όπως το 1389, το 1040, το 47 μ.Χ., ο τελευταίος σεισμός που ζήσαμε στο Doğan Bey το 2005, ειδικά οι σεισμοί 5,9 Ρίχτερ που ζήσαμε στα νότια του Gülbahçe. Θεωρήστε αυτά τα ρήγματα ως εύκολα ρήγματα. Διότι όταν κοιτάμε ολόκληρο το Αιγαίο, φαίνεται ότι τα ρήγματα εδώ παράγουν έναν σεισμό περίπου κάθε 1500 έως 2000 χρόνια. Οπότε δεν περιμένουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο σεισμού εκεί».

Εξηγώντας τι πρέπει να προσέξουμε, ο Sümer διευκρίνισε: «Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά. Πότε και πόσο μεγάλος θα είναι ο σεισμός; Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά. Αλλά πρώτα απ ‘όλα, είτε υπάρχει σεισμός είτε όχι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε την επίγνωση επί του σεισμού. Για να το κάνουμε αυτό από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με άλλα λόγια, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας για τους σεισμούς μέσω έργων κοινωνικής ευθύνης».

Tουρκία: Νέα ανησυχία από Ιάπωνα ειδικό

Και σαν να μην έφταναν αυτά , ο Ιάπωνας ειδικός σεισμών Yoshinori Moriwaki μίλησε στο Innovative Building Summit που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Προύσας. Υπενθυμίζοντας ότι έγινε ένας σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη το 1766, ο Yoshinori Moriwaki είπε: «Αυτοί οι σεισμοί έρχονται ξανά και ξανά. Συνέβησαν το 1766, 257 χρόνια μετά τον σεισμό του 1509 που έπληξε την Κωνσταντινούπολη. Έχουν περάσει 258 χρόνια»

Δηλώνοντας ότι παρατηρείται ότι μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν κάθε 250 χρόνια, ο Moriwaki συνέχισε: «Βλέπουμε ότι τα ρήγματα συσσωρεύουν την ενέργειά τους. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι τώρα».

«Μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός στο Τσανάκκαλε»

Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για τους σεισμούς σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, ο Moriwaki είπε: «Ένας σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Τσανάκκαλε το 2024. Υπάρχουν 20-30 μικροί σεισμοί την ημέρα σε αυτήν την περιοχή, αλλά μπορεί να υπάρξει ένας μεγάλος σεισμός στην πλευρά του. Μπορούμε να πούμε ότι είναι επικίνδυνο γιατί οι μικροί σεισμοί δεν αποτρέπουν πιθανούς μεγάλους σεισμούς».

Σεισμός στην Τουρκία: Νέα γραμμή ρήγματος εμφανίζεται στην Προύσα

Μιλώντας για τη νέα γραμμή ρήγματος που προέκυψε στην Προύσα, ο Moriwaki ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σεισμοί συμβαίνουν σε περισσότερο από το 60 % των νέων γραμμών ρηγμάτων στην Ιαπωνία».

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η ακόλουθη τοποθέτηση του για το εύρος ενός ρήγματος: «Ο μεγαλύτερος σεισμός στην Τουρκία σημειώθηκε με μέγεθος 7,9 Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα ξεκινά από την Ινδονησία και εκτείνεται μέχρι την Ισπανία. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό».

Από τη δημόσια συζήτηση για τους σεισμούς στην Τουρκία δεν θα μπορούσε να λείψει ο γεωεπιστήμονας Naci Görür, που ήταν ο πρώτος ο οποίος προειδοποίησε τόσο έντονα για πάρα πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Τόνισε για άλλη μια φορά πως: «Δεν υπάρχει μέρος στην Τουρκία που να είναι ασφαλές από σεισμούς. Κάθε μέρος της Τουρκίας θα δοκιμαστεί από σεισμούς, λίγο πολύ αργά ή γρήγορα» και ζήτησε για πολλοστή φορά λήψη μέτρων.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νέος σεισμός πριν από λίγο – Μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους

Νέος δυνατός σεισμός πριν από λίγο – Μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους

“Έκτακτο” από τους σεισμολόγους, πλησιάζει η ώρα: “Να προετοιμαστεί η πόλη, περιμένουμε μέχρι και 7,6 Ρίχτερ”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ