έρχεται-ακραίος-σεισμός-στην-ελλάδα-η-151181

Έρχεται ακραίος σεισμός στην Ελλάδα; Η πpoειδοπoiηση από Έλληνα σεισμολόγο – «Συσσωρεύει ενέργεια ο Εγκέλαδος»

Ανάγνωση: 3'

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος προέβλεψε περίοδο σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα, με αφορμή τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κύθνου.

Η πρόβλεψη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για περίοδο έξαρσης

Όπως υπογράμμισε ο σεισμολόγος, μιλώντας στο Action24, «το θέμα των σεισμών στη χώρα μας είναι γενικότερο και περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων, όπως αυτή της περιόδου 2019-2021, που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης. Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης».

Ερωτηθείς για το ποιες περιοχές έχουν υψηλότερη δραστηριότητα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε το Κεντρικό Ιόνιο, στο τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, τον Κορινθιακό και την περιοχή των Δωδεκανήσων, προσθέτοντας «δηλαδή το ανατολικό σεισμικό ελληνικό τόξο, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί κάτι».

Σχετικά με τον Κορινθιακό, επεσήμανε ότι έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα, ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων, που έδωσε τον σεισμό του 1981, αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου.

Να τηρείται ο αντισεισμικός κανονισμός συμβουλεύει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς», σημείωσε και κατέληξε «η μεγάλη αξία έγκειται στο να προλαμβάνουμε, να τηρείται με ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός, να προχωρήσουμε σε ελέγχους».

Έρχεται ακραίος σεισμός στην Ελλάδα; «Ίσως πρόκειται για ένα σμήνος σεισμών» – Η προειδοποίηση Έλληνα σεισμολόγου

Συνεχείς σεισμικές δονήσεις ταράζουν την Κεφαλονιά τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Οι σεισμοί, που ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου, εντάθηκαν την 3η Μαρτίου με δύο ισχυρές δονήσεις 3,5 και 3,4 Ρίχτερ.

Σεισμοί στην Κεφαλονιά: Τι ανησυχεί τους κατοίκους και ποια είναι η άποψη των σεισμολόγων

Ποια είναι, όμως, η άποψη των σεισμολόγων;

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε στο Newsbomb.gr για το φαινόμενο.

Χαρακτήρισε τις δονήσεις ως «σμήνος», το οποίο προς το παρόν «δίνει την εικόνα» σεισμών με μέγιστο μέγεθος έως 4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό είναι μικρή, αλλά «η εικόνα αυτή είναι με επιφύλαξη προς το παρόν». Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και θα επανέλθουν με νεότερες εκτιμήσεις εάν χρειαστεί.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμούς στην Κεφαλονιά: Το καλό και κακό σενάριο

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος η εικόνα αυτή είναι «με επιφύλαξη προς το παρόν και αυτή είναι η σωστή γλώσσα της επιστήμης».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε επίσης: «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε. Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε “σμηνοσειρά”, δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης».

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Καίγεται ξανά και ξανά η Ελλάδα μας: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες – «Η φωτιά έχει ξεφύγει, κατευθύνεται προς Επίδαυρο»

Ο Φρικτός Θaνατος: Δέθηκε σε ένα καροτσάκι και έδωσε Βουτιά στη Θάλασσα- «Φεύγω γιατί δεν θέλω να…»

Μεγάλη φωτιά τώρα: 6 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο – «Αν είχε μπει στο χωρίο, θα μιλούσαμε για τραγωδία»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ