Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών πρότειναν ένα νέο μεταρρυθμιστικό πλάνο για τις τις διαδικασίες κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς και τον έλεγχο των οικονομικών πλάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με συνεδρίαση που έγινε στην Σουηδία, προτείνεται ότι η νέα αυτή μεταρρύθμιση είναι «μια καλή πρόταση» όπως ανοικώθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του ΔΝΤ για την Ευρώπη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη πρόκειται για «προτάσεις τις οποίες υποστηρίζουμε»
ΔΝΤ προς ΕΕ
Το ΔΝΤ θα επιθυμούσε πάντως να αποκτήσει η ΕΕ «ένα ανεξάρτητο συμβούλιο προϋπολογισμού», το οποίο θα αξιολογούσε τα ζητήματα «εκτός της Κομισιόν», πρόσθεσε. Η μεταρρύθμιση του «Συμφώνου Σταθερότητας», για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι θα επικυρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, βρίσκεται στο πρόγραμμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, Σάββατο, στη σουηδική πρωτεύουσα.
Η πρόταση ΔΝΤ και οι αντιδράσεις
Τα εμβληματικά όρια, τα οποία έχουν καθορισθεί για το δημόσιο έλλειμμα των κρατών μελών στο 3% του ΑΕΠ και για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ, θα διατηρηθούν. Όμως για να προωθηθούν οι επενδύσεις, η Κομισιόν επιθυμεί να δώσει στα κράτη μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και να καθορίσει λιγότερο δραστικές και πιο ρεαλιστικές πορείες για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες της βόρειας Ευρώπης, με επικεφαλής τη Γερμανία, ζητούν μια πιο αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου. Εκφράζουν φόβους ότι η Κομισιόν θα πολιτικοποιήσει την εφαρμογή του και θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς.
Οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, το χρέος της οποίας φθάνει το 150% του ΑΕΠ, θεωρούν την υφιστάμενη υποχρέωση υπερβολικά αυστηρή και επιμένουν να απελευθερωθούν οι δημόσιες επενδύσεις. Κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη Στοκχόλμη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε πως ο στόχος των 27 να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση πριν από το τέλος της χρονιάς είναι «πολύ φιλόδοξος». «Σ’ αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσει η νομοθετική διαδικασία», δήλωσε.
LifestyleΝίκος Πολυδερόπουλος: «Παλιά φοβόμουν να το λέω, τωρα αποφάσισα να σέβομαι τη διαφορετικότητά μου»LifestyleΠέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο ο γνωστός ηθοποιός
Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ωστόσο «αισιόδοξος ότι θα φθάσουμε σε καλά αποτελέσματα» επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα τα κράτη μέλη, παρά τις διαφορετικές απόψεις, έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να καταλήξουμε σε μια συμφωνία». Το γεγονός ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης προκαλεί επικρίσεις τόσο από τις «φειδωλές» χώρες του βορρά όσο και από τις χώρες του νότου αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι το σχέδιο αυτό της Κομισιόν είναι «πολύ ισορροπημένο».
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Σοβαρό τροχαίο ΤΩΡΑ – Το ένα αυτοκίνητο καρφώθηκε στο φανάρι
Ίσως είστε πλούσιοι: Τα παλıά κέpματα και χαρτονομiσματα δpαχμών που πωλοúνται έως 18.000 εupώ