το-σοuπερ-βoτανο-που-θεραπεuει-το-έκζεμα-112454

Το σοúπερ βóτανο που θεραπεúει το έκζεμα, ρυθμiζει το ζάχαρο και κλεiνει πληγές

Ανάγνωση: 3'

Αυτό το βότανο έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Δείτε ποιο είναι και που κάνει καλό.

Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως η γρίπη, το κρυολόγημα, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Τι είναι το ιπποφαές

Το ιπποφαές είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών. Είναι εγγενές στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, αλλά καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.

Πιθανά οφέλη

Θεραπεύει το έκζεμα

Προάγει την επούλωση των πληγών

Συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου

Προλαμβάνει τον Καρκίνο

1. Θεραπεύει το έκζεμα

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα από του στόματος συμπληρώματα ιπποφαούς μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα).

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 1999 εξέτασε το έλαιο ιπποφαούς σε 49 άτομα με ατοπική δερματίτιδα. Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα του εκζέματος μεταξύ εκείνων που έπαιρναν συμπληρώματα ιπποφαούς κάθε μέρα για τέσσερις μήνες.

Ωστόσο, άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα, όπως το ιπποφαές δεν παρέχουν κανένα όφελος σε ο,τι αφορά στη θεραπεία του εκζέματος.

2.Προάγει την επούλωση των πληγών

Ορισμένες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έχουν δείχνουν ότι το ιπποφαές μπορεί να προάγει την επούλωση των πληγών, όταν εφαρμόζεται τοπικά. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2009, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η τοπική εφαρμογή ελαίου σπόρων ιπποφαούς συνέβαλε στην επιτάχυνση της επούλωσης των εγκαυμάτων σε αρουραίους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους. Θα χρειαστεί να γίνει περισσότερη έρευνα στον άνθρωπο σε σχέση με το ιπποφαές για να εξαχθούν περαιτέρω συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στην επούλωση πληγών στους ανθρώπους.

3. Συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου

Μια μελέτη του 2021 που έγινε σε ανθρώπους στην Κίνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός πουρέ φρούτου ιπποφαούς για πέντε εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μια ελαφρά μείωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας. Ωστόσο, η μελέτη ήταν μικρή καθώς συμμετείχαν σε αυτή μόνο 38 άτομα. Οι συμμετέχοντες είχαν μειωμένη ρύθμιση της γλυκόζης (IGR) ή προδιαβήτη.

Μια άλλη μικρή μελέτη 18 ανδρών έδειξε ότι οι καρποί του ιπποφαούς μείωσαν και καθυστέρησαν την απόκριση της ινσουλίνης μετά το φαγητό.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του ιπποφαούς πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για τις πιθανές επιδράσεις του στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Συνολικά, πάντως, η έρευνα σε αυτόν τον τομέα ήταν περιορισμένη και απαιτούνται πιο ολοκληρωμένες μελέτες.

Προλαμβάνει τον Καρκίνο

Σύμφωνα με μια σύντομη ανασκόπηση μελετών, προέκυψε ότι τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά του ιπποφαούς πιθανώς να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ωστόσο, η ανασκόπηση επισημαίνει ότι η μέχρι τώρα έρευνα έχει γίνει σε ζώα ή in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα). Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους προτού επιβεβαιωθούν οι πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις του ιπποφαούς.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ