τι-πραγματικά-συνέβη-στην-πάρνηθα-το-φ-82532

Τι πραγματικά συνέβη στην Πάρνηθα: Το φαινόμενο της καμινάδας- Πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά – Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί

Ανάγνωση: 1'

Η φωτιά στην Πάρνηθα εξαπλώθηκε απίστευτα γρήγορα και όπως λένε οι ειδικοί, επικράτησε το φαινόμενο της καμινάδας. Σε αυτό αναφέρθηκε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

Τι είναι το φαινόμενο αυτό

Η μορφολογία του εδάφους σε συνδυασμό με τη φωτιά που έκαιγε από χθες στη χαράδρα του Αγίου Γεωργίου κατέστησε δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης, εξήγησε ο καθηγητής.

«Έχουμε μια μορφολογία η οποία αντιστοιχεί σε μία χαράδρωση μεγάλη που αρχίζει από τη βάση του βουνού και φτάνει έως την κορυφή, έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην Πάρνηθα. Εκεί μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται σαν το τζάκι στο σπίτι, το οποίο έχει την καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Αυτή η χαράδρωση διευκολύνει και την έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά στη συνέχεια -επειδή αναπτύσσονται ιδιαίτερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες μέσα στη χαράδρα- ουσιαστικά προσομοιάζει με έναν σωλήνα τζακιού που ρουφάει προς τα πάνω τη φωτιά. Οπότε έχουμε το «φαινόμενο της καμινάδας». Διευκολύνει τη φωτιά να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

«Όταν μπαίνει η φωτιά σε μια τέτοια περιοχή που μοιάζει με καμινάδα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασβεστεί» σημείωσε.

Κλείνοντας, η φωτιά έκαψε τα πάντα και η κατάσταση είναι μη ανατρέψιμη.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

“Το 112 δεν σταματάει να χτυπάει” Συναγερμός σε αυτό το νησί της χώρας μας από την Πυροσβεστική

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που έγινε σε εστιατόριο λόγω διαρροής αερίου. Ανάμεσά τους τρία παιδιά

Εκτακτο – Μεγάλη φωτιά τώρα: Επίγεια και εναέρια μέσα στη μάχη για την κατάσβεση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ