ρίτα-μουσούρη-η-ατάκα-που-την-έκανε-γνω-63832

Ρίτα Μουσούρη: Η ατάκα που την έκανε γνωστή, η μοναξιά στη ζωή και η κηδεία ξεχασμένη που δεν πήγε κανείς

Ανάγνωση: 2'

Η Ρίτα Μουσούρη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη, όπου γεννήθηκε το 1906 . Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1928. Πιο μετά έκανε και μεταφράσεις σε πολλά έργα άλλων γλωσσών, που ήταν δηλαδή στα Αγγλικά και στα Γαλλικά. Στον κινηματογράφο δεν είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους, επομένως δεν είναι τόσο γνωστή για τις ταινίες της.

Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, η Ρίτα Μουσούρη έκανε την εμφάνισή της και σε άλλους χώρους. Συμμετείχε και στην τηλεόραση, σε κάποιες σειρές της εποχής όπως «Από την κλειδαρότρυπα», «Αστροφεγγιά», «Μυστικοί αρραβώνες», «Η Ταβέρνα» κ.α. Αλλά και σε τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις όπως «Πικ νικ», « Ο Βασιλικός», «Λευκές νύχτες», «Ο γάμος της Μπάρμπαρα» κ.α. Μερικές από τις κινηματογραφικές της δουλειές ήταν, «Γκόλφο», «Αντίο ζωή», «Τα νιάτα θέλουν έρωτα», «Εγωισμός», «Να ζει κανείς η να μη ζει», «Κολωνάκι διαγωγή μηδέν», «Να ζει κανείς ή να μη ζει», «Οικογένεια Χωραφά» κ.α. Τέλος, ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Αλέξανδρο Μυράτ.

Ρίτα Μουσούρη: Η ατάκα που την έκανε γνωστή

Στην κινηματογραφική της καριέρα, αν και μικρή, άφησε το στίγμα της. Στην «Βίλα των οργίων» όμως, και μαζί με πολλούς άλλους καταπληκτικούς ηθοποιούς, που δίνουν το δικό τους στίγμα όπως ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος με το “Εεεπ!! Τι θα το κάνουμε εδώ αμέρικαν μπαρ??”, η Ρίτα Μουσούρη δίνει και εκείνη το δικό της, με την φράση “Μιλάτε μου τουλάχιστον στον Πληθυντικό, θα με υποχρεώσετε”, ενσαρκώνοντας έναν ρόλο ανεπανάληπτο, μιας ξεπεσμένης μεγαλοαστής που υπενοικιάζει τη βίλα της για σεξουαλικά όργια και κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση. Επίσης συνεργάστηκε με πολλούς επίσης αξιόλογους ηθοποιούς όπως, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Τάκη Μηλιάδη, Μάρω Κοντού, Αλέκο Αλεξανδράκη, Μέλπω Ζαρόκωστα, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Βογιατζή, Κάκια Αναλυτή κ.α.

Ρίτα Μουσούρη: Πέθανε μόνη της

Η Ρίτα Μουσούρη έφυγε από την ζωή στις 26 Σεπτεμβρίου 1985 σε ηλικία 79 χρονών, μόνη και εγκαταλελειμμένη, μέσα σ’ ένα δωμάτιο του Νοσοκομείου Υγεία. Στην κηδεία της που έγινε στο Νεκροταφείο της Νέα Σμύρνης, δεν παρευρέθηκε κανένας συνάδελφός της.

Κλείνοντας η Ρίτα Μουσούρη ήταν μια καταξιωμένη ηθοποιός της γενιάς της. Άφησε παρακαταθήκη πίσω της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ