γιώργος-παντζάς-η-φυλάκιση-η-επένδυση-60545

Γιώργος Παντζάς : Η φυλάκιση, η επένδυση στην ΑΕΚ, η εξομολόγηση για τον Κωνσταντάρα και η ενασχόληση με την πολιτική

Ανάγνωση: 8'

Ο Γιώργος Παντζάς γεννιέται στην Αθήνα, στο Παγκράτι το 1937 και ανήκει σε μία γενιά ηθοποιών κατά την οποία ο ελληνικός κινηματογράφος άνθιζε όπως και το σινεμά στη χώρα μας, με τη χρυσή εποχή της Φίνος Φιλμς και των μεγάλων παραγωγών.  Ήταν από τους ηθοποιούς που γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα και έγινε ένας από τους πιο περιζήτητους και διάσημους στον χώρο του. Ο Γιώργος Παντζάς συχνά στις συνεντεύξεις του αναφερόταν στον Λάμπρο Κωνσταντάρα που θεωρούσε μεγάλο ευεργέτη και δήλωνε πως τον έχει βοηθήσει όσο κανένας και του οφείλει πολλά. Συχνά συγκινούταν όταν μιλούσε για τον Πατέρα του κινηματογράφου και την πορεία του.

Γιώργος Παντζάς: Η βιογραφία του

Διακρίθηκε ιδιαίτερα στην κωμωδία (πρόζα, μπουλβάρ, επιθεώρηση). Ο Γιώργος Πάντζας ασχολήθηκε με την πολιτική και από το 2012 έως το 2019 διετέλεσε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.Ο Γιώργος Πάντζας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1937 στην Αθήνα (Παγκράτι) και μεγάλωσε με τον θείο του στην Καισαριανή, εξαιτίας των πολιτικών διώξεων του πατέρα του. Ο πατέρας του, ο ποιητής Σπύρος Πάντζας, πέρασε 17 χρόνια από την ζωή του σε φυλακές και εξορίες λόγω των αριστερών του φρονημάτων.Τελειώνοντας το Γυμνάσιο το 1955, σκέφτηκε να μπαρκάρει στα καράβια για να ξεφύγει από την μιζέρια εκείνης της εποχής, αλλά τελικά τον κέρδισε η υποκριτική. Πέρασε με άριστα στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και φοίτησε επίσης στην Ανώτερη Σχολή Κινηματογράφου.

Γιώργος Παντζάς: Οι ρόλοι που τον καταξίωσαν

Ο Γιώργος Παντζάς προωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1957 με το μελό του Φρίξου Ηλιάδη «Το παιδί του δρόμου» και τον επόμενο χρόνο το θεατρικό του ντεμπούτο πλάι στον Μάνο Κατράκη και την Μαίρη Αρώνη, με το ιστορικό δράμα του Γεωργίου Ρούσσου «Βασίλισσα Αμαλία». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Κατερίνα, και αμέσως μετά με την Τζένη Καρέζη στο θεατρικό έργο «Τζένη Τζένη», που αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Ακολούθως, και για τρία χρόνια, έπαιξε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στα έργα του Αλέκου Σακελλάριου «Χτυποκάρδια στο θρανίο» και «Περάστε την πρώτη του μηνός».

Σε λιγότερο από πέντε χρόνια από την πρώτη του εμ­φάνιση, ο Γιώργος Πάντζας ήταν πρωταγωνιστής. Θεατρικά, τον βοήθησε πολύ η Κατερίνα, μεγάλη πρωταγωνίστρια εκείνης της εποχής, η οποία μπορούσε να επιβάλει πρωταγωνιστή ή πρωταγωνίστρια με το που εμφανιζόταν δίπλα της, αλλά τον βοήθησε επίσης πολύ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη και στο σινεμά και στο θέατρο, παρότι δεν είχαν ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά ηλικίας. Η Αλίκη ήταν ήδη πρωταγωνίστρια και μπορούσε να επιβάλει και τους όρους της και τους ανθρώπους που ήταν γύρω της. Για παράδειγμα, η μία από τις δύο εμφανίσεις του στη Φίνος Φιλμ, στην ταινία «Η Λίζα και η άλλη» (1961), στην οποία ερμήνευσε τον ρόλο ενός φιλότιμου δικηγόρου έγινε ύστερα από απαίτηση της Αλίκης. Η δεύτερη έγινε όταν, φτασμένος θιασάρχης πια, το 1970 έπαιξε στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Μαρι­χουάνα stop!» τον ίδιο ρόλο που είχε παίξει και στο θέατρο εκείνη τη χρονιά.

Γιώργος Παντζάς: Οι σπουδαίες συνεργασίες με τα πιο περιζήτητα ονόματα

Ο Γιώργος Πάντζας είχε την τύχη να αναδειχθεί δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Μάρω Κοντού, ο Κώστας Βουτσάς, η Σμαρούλα Γιούλη, η Ρένα Βλαχοπούλου και η Ζωή Λάσκαρη, σε έργα γραμμένα από τους μάστορες της κωμωδίας σαν τον Αλέκο Σακελλάριο και τον Κώστα Πρετεντέρη, αλλά και ξένα, μουσικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις. Ανάμεσα στα έργα που έπαιξε στο θέατρο ήταν «Μια Κυριακή στη Νέα Υόρκη» του Νόρμαν Κράσνα, δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, «Μαίρη Μαίρη» με την Τζένη Καρέζη και «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη» των Τσιφόρου/Βασιλειάδη. Η κινηματογραφική του καριέρα απαριθμεί 33 ταινίες, οι οποίες τον καθιέρωσαν στο πλατύ κοινό σαν έναν από τους πλέον δημοφιλείς κωμικούς ηθοποιούς. Έπαιξε επίσης σε βιντεοταινίες την δεκαετία του ’ 80.

Γιώργος Παντζάς: Η ενεργός συμμετοχή του στην πολιτική και στην ΑΕΚ

Με την επάνοδο της δημοκρατίας το 1974 ο Γιώργος Πάντζας ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Με την ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ το 1986 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής με την υποστήριξη του κινήματος. Το 1993 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκε στο ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα. Έβαλε υποψηφιότητα ως βουλευτής στη Β Αθηνών στις εκλογές του 1996 και του 2000, ενώ το 2004 ήταν υποψήφιος βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής. Στις Νομαρχιακές Εκλογές του 2002 και του 2006 ήταν υποψήφιος νομάρχης με την ΝΑΣ (συνεργασία ΔΗΚΚΙ-ΚΚΕ) στην Ανατολική Αττική και διετέλεσε οκτώ χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, 2009 και του Μαΐου του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής. Το 2009 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτής πρωτοεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής και επανεξελέγη στις διπλές εκλογές του 2015.

Γιώργος Παντζάς : Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως δεύτερος “πατέρας”

Μιλώντας στα “Αποκαλυπτικά”, ο ηθοποιός εξομολογήθηκε: «Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν ο δημιουργός της κινηματογραφικής και θεατρικής μου καριέρας. Του οφείλω τα πάντα, τον αγαπώ, τον εκτιμώ. Μέχρι που θα βρεθούμε πάλι και από κοντά και θα τα πούμε… Ο Λάμπρος με έκλεισε να πάω πρωταγωνιστής με την Αλίκη σε μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, με το “Η Λίζα και η άλλη”. Εκτός από τον Λάμπρο, δεν είχα πολλές παρτίδες με ηθοποιούς εκτός θεάτρου», είπε ο Γιώργος Πάντζας.

Γιώργος Παντζάς: Ένας από τους μεγαλύτερους φιλάθλους της ΑΕΚ

Ο Γιώργος Παντζάς στήριζε την ομάδα της ΑΕΚ τόσο σθεναρά, όσο και τις πολιτικές του απόψεις. Επιπλέον, επένδυσε σε αυτή τόσο χρόνο όσο και χρήμα. Τη στήριξή του στην ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάντζας.“Στηρίζουμε Γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια που θα το εγκαινιάσει η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”, ήταν χαρακτηριστικά η λακωνική τοποθέτηση του γνωστού για τα “κιτρινόμαυρα” αισθήματά του, Γιώργου Πάντζα.

Ο Γιώργος Παντζάς είναι ένας άνθρωπος με ταλέντο στην υποκριτική και τα τελευταία χρόνια τον κέρδισε ο χώρος της πολιτικής. Έχει κάνει πολλές σπουδαίες συνεργασίες και η συμμετοχή του στα κοινά είναι ιδιαίτερα ενεργή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ