γιάννης-μόρτζος-η-καριέρα-στο-θέατρο-τ-64295

Γιάννης Μόρτζος: Η καριέρα στο θέατρο, τα σχόλια για τον Κιμούλη και τον Φιλιππίδη και η πολιτική του δράση στο ΠΑΣΟΚ

Ανάγνωση: 4'

Γιάννης Μόρτζος: Ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος είναι πολύ γνωστός και καλός ηθοποιός στον καλλιτεχνικό χώρο. Έχει για χρόνια υπηρετήσει το θέατρο και έχει υπάρξει για χρόνια μέλος του Θεάτρου Κάρολου Κουν. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί εκτενέστερα και τόσο με την πολιτική όσο και την σκηνοθεσία.

Γιάννης Μόρτζος:Η καταγωγή, οι σπουδές και το Θέατρο Τέχνης

Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο, σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν. Έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του, μέχρι το 1981, επί είκοσι ένα χρόνια. Ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή του σπουδαίους θεατρικούς ρόλους από όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής: αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία και το προτιμά πάντα μέχρι σήμερα στις επιλογές του ρεπερτορίου του.

Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του `60, `70 και `80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους `Ελληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές.

Γιάννης Μόρτζος: Το πολιτικό κόμμα και η Εταιρεία Σκηνοθετών Θεάτρου

Ο Γιάννης Μόρζος τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το Θέατρο “Τέσσερις εποχές”, με το οποίο παρουσιάζει σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και έχει διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994). Διδάσκει θέατρο σε δραματικές σχολές επί τριάντα πέντε χρόνια. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου.

Γιάννης Μόρτζος: Η θέση του για τον Γιώργο Κιμούλη

Ο ηθοποιός μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα και αρχικά, εξέφρασε τη γνώμη του για τον Γιώργο Κιμούλη. «Έχει ιδιοτροπίες ο Γιώργος Κιμούλης και το λέω ανοιχτά εγώ, που τον ξέρω από παιδί. Ο εκνευρισμός κι η ένταση στις πρόβες συμβαίνουν πάντοτε, είναι αναπόφευκτο. Ο Γιώργος φέρεται λίγο απότομα, είναι γνωστό αυτό το πράγμα. Εάν ήμουν εγώ στη θέση αυτών που τον κατήγγειλαν και με φώναζε να παίξω, θα έλεγα “εγώ δεν παίζω μαζί σας”. Δεν θέλω να συνεργαστώ, γιατί είσαι οξύθυμος και θα μου δημιουργήσεις πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως κατά τη δική του γνώμη, δεν ήταν εγκληματική η συμπεριφορά του σκηνοθέτη. «Δεν βρίσκω τόσο εγκληματικό αυτό που έγινε. Με αυτή την έννοια, εγώ τον μεγάλο μου δάσκαλο, τον Κάρολο Κουν, όταν ήμουν μαζί του επί 21 χρόνια, θα έπρεπε να τον είχα μηνύσει 100 φορές. Το τι βρισίδι έχω φάει, δεν λέγεται», δήλωσε ο ηθοποιός.

Γιάννης Μόρτζος: Τα σχόλια του για τον Πέτρο Φιλιππίδη

Τέλος, αναφέρθηκε στον Πέτρο Φιλιππίδη, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στη σειρά «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο».

«Όταν άκουσα αυτά τα θέματα που βγήκαν στο φως, είπα “αν είναι δυνατόν”. Φαίνεται πως πράγματι κάτι συνέβη. Τώρα, τι είδους βιασμοί είναι αυτοί, δεν ξέρω. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε σε τι βαθμό φταίει ο θύτης και σε τι το θύμα. Πάντοτε είμαι επιφυλακτικός, σχετικά με τον τρόπο που γίνονται οι βιασμοί. Έχω τις επιφυλάξεις μου. Αλλιώς βιάζεις μία γυναίκα με ένα πιστόλι στον κρόταφο ή ένα μαχαίρι στην καρδιά κι αλλιώς αν την απειλήσεις ότι δεν θα ξαναβρεί ρόλο. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι πράξεις του βιασμού για εμένα, είναι βδελυρές. Πρέπει οπωσδήποτε κάτι να γίνει. Υπάρχει βέβαια, και το ενδεχόμενο να μην ξέρεις πώς ακριβώς έγινε το πράγμα. Ποιος φταίει περισσότερο. Και οι δύο φταίνε κατά τη γνώμη μου. Το θύμα είναι πάντοτε αυτό που την πληρώνει κι επομένως, το θύμα έχει το δίκιο του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μόρτζος.

Ο Γιάννης Μόρζος έχει κάνει μία μεγάλη καριέρα στο θέατρο καθώς έχει συνεργαστεί με μεγάλους σκηνοθέτες και συνεργάτες του καλλιτεχνικού χώρου.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

“Κυνηγούσε κορίτσια οταν..” Νέα καταγγελία «βόμβα» για τον Πέτρο Φιλιππίδη – Οταν αποκτήσει ξανά δύναμη θα εκδικηθεί

“Πρώτα θέλω αυτό” Ο πιο περιζήτητος ηθοποιός ο Φιλιππίδης – Τον παρακαλάνε να γυρίσει στα θέατρα

Νεκρός πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ