άρης-σερβετάλης-ο-ρόλος-του-λάζαρου-η-61420

Άρης Σερβετάλης: Ο ρόλος του Λάζαρου, η άγνωστη καταγωγή, η στροφή στο Θεό και οι δηλώσεις που συζητήθηκαν

Ανάγνωση: 8'

Ο Άρης Σερβετάλης είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Έχει ενσαρκώσει πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες και ρόλους σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο. Η πορεία του είναι λαμπρή στην θεατρικό κόσμο και η αγαπή του κόσμου φανερά αληθινή ως προς το πρόσωπό του. Παρόλα αυτά ο Άρης Σερβετάλης παραμένει όλα αυτά τα χρόνια ένας ταπεινός και χαμηλών τόνων άνθρωπος, που δεν εκμεταλλεύεται τη φήμη του και δεν ξεχνάει ποιός είναι. Τον γνωρίσαμε μέσα από τον ρόλο του “Λάζαρου” στην τρομερή επιτυχημένη σειρά του Mega “Εϊσαι το ταίρι μου” το 2001 και έκτοτε αγαπήθηκε και αποθεώθηκε και από το κοινό και από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο Άρης Σερβετάλης γεννιέται στην Αθήνα το 1976.

Άρης Σερβετάλης : Οι ρόλοι που τον δικαιώσαν

Μπροστά στο Φθινόπωρο του 2001 και στην λαίλαπα του Big brother το Mega προτάσσει μια διαφορετική κωμική σειρά. Δεν έχει κάποιο από τα big name της εποχής, παρόλα αυτά λόγω εξωτερικών γυρισμάτων στην Αυστραλία, το κόστος ανεβαίνει. Στο κανάλι καρδιοχτυπούν, αλλά στην τελική σούμα το Είσαι το ταίρι μου δικαιώνει το κανάλι.

Ο «Λάζαρος» χάθηκε. Μία σπουδαιά σειρά που λάτρεψε ο κόσμος και η τηλεόραση και έφερε μαζί της νέα πρόσωπα αλλά και το πολυαγαπημένο, αυτό του Άρη Σερβετάλη. Η σειρά που παίζεται ακόμα και σήμερα και που εδραίωσε μια ομάδα ηθοποιών που κυριαρχούν. Αυτό ήταν το Είσαι το ταίρι μου, που έστειλε στην πρώτη γραμμή των ηθοποιών, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Κατερίνα Λέχου και γνώρισε στο κοινό τη Βίκυ Σταυροπούλου, τον Αλέξη Γεωργούλη –ασχέτως αν ακολούθησε άλλη πορεία– και τον Άρη Σερβετάλη. Ο τελευταίος μπορεί οπτικά να έμοιαζε με τον συγκάτοικο του Χιου Γκραντ στο Notting Hill, αλλά στην ουσία ο ρόλος του Λάζαρου, ήταν απίστευτα καλογραμμένος από τον Θοδωρή Πετρόπουλο και ήταν κάτι πολύ παραπάνω από το φρικιό με το κόκκινο λοφίο με τον Μήτσο, το αγαπημένο ιγκουάνα της ελληνικής τηλεόρασης.

Η σειρά γίνεται τεράστια επιτυχία και ο κόσμος διψάει να γνωρίσει τα νέα πρόσωπα. Είναι η εποχή της pulp δημοσιογραφίας που κυνηγάει ανθρώπους, που εισβάλει σε προσωπική ζωή και σπίτια. Ο Άρης Σερβετάλης παθαίνει αγοραφοβία και απομακρύνεται απ’ όλα. Δεν ξέρει αν θα συνεχίσει στην υποκριτική ή θα φύγει για αλλού. Ως προς το ζην ο ίδιος δήλωσε σε μετέπειτα συνέντευξη: «Έτσι, αποσύρθηκα από τα εγκόσμια κι έπιασα δουλειά ως μαραγκός σε μια μάντρα στο Ελληνικό, όπου φυλάσσονται και συντηρούνται σκάφη. Εκεί ασχολήθηκα με την κατασκευή και τη συντήρηση καταστρωμάτων σκαφών. Ο πατέρας μου ήταν μαραγκός και από μικρός είχα καλή σχέση με τις ξυλουργικές εργασίες και με το ξύλο ως υλικό. Ήταν μια πιο γήινη δουλειά. Υπήρχε αυστηρό ωράριο, σκληρή εργασία, ήταν πιο straight τα πράγματα. Άλλωστε, η χειροτεχνία είναι ψυχοθεραπευτική».

Άρης Σερβετάλης : Η καταγωγή και η θέση του στην Αθήνα

Η Απείρανθος της Νάξου “γεννάει” τον Άρη Σερβετάλη, αλλά θα τον μεγαλώσει με το πρώτο φως της ημέρας η Αθήνα στο Κουκάκι το 1976. Μετά το λύκειο άρχισε να δουλεύει σε μια αποθήκη ηλεκτρικών ειδών. Τότε το μόνο τον ενδιέφερε ήταν να μαζεύει λίγα χρήματα και το καλοκαίρι να κάνει διακοπές.

Ο Άρης Σερβετάλης δεν γεννιέται με το όνειρο του ηθοποιού, αλλα το αποκτά αργότερα, όταν μία καλή του φίλη τον πείθει να δώσει εξετάσεις τον Υπουργείο Πολιτισμού.

Περνάει και, το 1997, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή με Σκρατς του Κοπί στο θέατρο Ελυζέ. Ύστερα, παίζει στην παράσταση Ουπς σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ναι του σκηνοθέτη που στην πορεία έκαναν πολλές δουλειές μαζί, αλλά φέτος κοντραρίστηκαν για τον Ρινόκερο. Ακολουθεί το Είσαι το ταίρι μου, η επιτυχία, η εξαφάνιση και η ανακάλυψη της θρησκείας. Όπως είχε δηλώσει «έπρεπε να πάρω τις αποστάσεις μου από όλη αυτή την επιτυχία, αλλιώς θα έχανα τον εαυτό μου».

Άρης Σερβετάλης : Η επιστροφή στην τηλεόραση

Ο Άρης Σερβετάλης επιστρέφει στην τηλεόραση με έναν ρόλο-πρόκληση, στην σειρά που γράφει ο Παπακαλιάτης.Το «κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Και δε σε ένα ρόλο οριακό: Αυτό του τυφλού. Ρόλος που μπορούσε κάλλιστα να γίνει γκροτέσκ, αλλά ο ηθοποιός τα κατάφερε παλικαρίσια.Και μετά ακολουθεί τηλέφωνο από νεαρό σκηνοθέτη που ετοιμάζει μια «περίεργη» ταινία, την Κινέττα. Απὀ την άλλη γραμμή του τηλεφώνου είναι ο Γιώργος Λάνθιμος, ο άνθρωπος που έβγαλε εκ νέου τον ελληνικό κινηματογράφο στο εξωτερικό.

Η φήμη του Άρη Σερβετάλη ως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς παίρνει εκτάσεις. Με τον «πατριάρχη» του ελληνικού weird cinema –όπως το χαρακτήρισε ο Guardian–, συνεργάστηκαν και στις Άλπεις, το φιλμ μετά τον Κυνόδοντα, αλλά και στο θεατρικό Πλατόνοφ στο Εθνικό θέατρο. Και μάλιστα την περίοδο που ο Λάνθιμος ήταν στα Όσκαρ με τον Κυνόδοντα.Νωρίτερα το 2006 στα εγκαίνια του Παλλάς, ο Άρης Σερβετάλης είναι παρών και πάνω στην σκηνή. Και συγκεκριμένα στο 2 του Δημήτρη Παπαϊωάννου, του θριαμβευτή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Και ακολουθεί η συνεργασία τους στη Μήδεια.

Άρης Σερβετάλης : Ένα βήμα πιο κοντά “στον Θεό”

Το καλοκαίρι που μας πέρασε μια ελληνική παραγωγή, με διεθνείς βλέψεις, κόβει απίστευτα εισιτήρια Ο άνθρωπος του Θεού, δίχασε κοινό και κριτικούς, αλλά πήγε σφαίρα σε εισιτήρια. Ο ίδιος δεν είχε διστάσει να μιλήσει πολλές φορές για την πίστη του, προκαλώντας και εδώ πολλές αντιδράσεις.

Και αν εδώ μιλάμε για διχασμό, τι να πούμε για το τι συνέβη πριν λίγο καιρό με τον Ρινόκερο. Μία από τις πιο γνωστές παραστάσεις που αγαπήθηκαν, η παράσταση είχε ανέβει τη σεζόν 2019-20 και ήταν τεράστια επιτυχία.

Φυσικά διακόπηκαν οι παραστάσεις λόγω Covid-19 και φέτος που άνοιξαν ξανά τα θέατρα, ανέβηκε εκ νέου. Όμως όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει όλα τα θέατρα Covid-free, ο Σερβετάλης αποχώρησε από την παράσταση. Όπως προέκυψε στην πορεία, ο ηθοποιός είχε συμφωνήσει με την παραγωγή πως αν γίνει η είσοδος μόνο για εμβολιασμένους, θα αποχωρούσε καθώς δεν δέχεται το «τσουβάλιασμα» των ανθρώπων.

Και σκίζεται για άλλη μια φορά η χώρα στα δύο (ως συνήθως). Μετά την αποχώρηση και όλο το θόρυβο που προέκυψε, ο ίδιος έδωσε την απάντηση του μέσω instagram: Από εκεί και πέρα, σιωπή. Όπως έκανε πάντα. Ένας ήσυχος, ταλαντούχος άνθρωπος που χωρίς να το θέλει βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Συμβαίνουν και αυτά.

Ο Άρης Σερβετάλης είναι ένας άνθρωπος του Θεού, των προσωπικών του αρχών που υπηρετεί με πίστη τον εαυτό του και ακριβώς για αυτό το λόγο έχει εκτιμηθεί τόσο από κοινό όσο και από τον καλλιτεχνικό χώρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ