ανδρέας-ντούζος-ο-γάμος-σε-μικρή-ηλικί-65790

Ανδρέας Ντούζος: Ο γάμος σε μικρή ηλικία, το ρεκόρ ταινιών, η ξενιτιά και η αρρώστια που τον οδήγησε στο θάνατο

Ανάγνωση: 4'

Ο Ανδρέας Ντούζος, ο ζεν πρεμιέ, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, του ελληνικού κινηματογράφου ήταν ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα κατά τη χρυσή εποχή. Εκτός από το ταλέντο του στην υποκριτική, διακρινόταν και για την εξωτερική του εμφάνιση, καθώς ήταν ένας από τους πιο γοητευτικούς άνδρες της εποχής του και παρέμεινε ελκυστικός ακόμη και όταν μεγάλωσε ηλικιακά.

Ανδρέας Ντούζος: Το αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου

Ο γνωστός αυτός καλλιτέχνης, Ανδρέας Ντούζος γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1936 στην Αθήνα και σπούδασε στη δραματική σχολή του σκηνοθέτη Τάκη Μουζενίδη. Ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους Έλληνες ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ‘60, σε κωμωδίες, δράματα και μιούζικαλ.

Πήρε το βάπτισμα του πυρός στο θέατρο δίπλα στην Κατερίνα (Ανδρεάδη) με μικρούς ρόλους. Ο πρώτος ουσιαστικός ρόλος του ήταν στο παιδικό θεατρικό έργο «Ο κακότυχος και η τυχερή» δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη στο θέατρο Κυβέλη το 1953. Τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε επιλεγμένους θιάσους, κωμωδία και δράμα, ελληνικό και ξένο έργο. Το 1962 συμμετείχε στην πολυφημισμένη θεατρική παράσταση «Όμορφη Πόλη» με κείμενα Μποστ και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.

Το 1953 έκανε και το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την κοινωνική ταινία «Οι κολασμένοι». Η πρώτη του ξεχωριστή παρουσία στη μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλη» (1954).

Ανδρέας Ντούζος: Οι μεγάλες δουλειές και η σχέσεις με την οικογένειά του

Από το 1964 έως το 1966 ήταν ένας από τους μόνιμους ηθοποιούς της «Φίνος Φιλμ», με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλες επιτυχίες όπως: «Η βίλα των οργίων», «Κορίτσια για φίλημα», «Ραντεβού στον αέρα», «Ιστορία μιας ζωής», «Υπάρχει και φιλότιμο» και «Φωνάζει ο κλέφτης».

Εκτός «Φίνος Φιλμ» έπαιξε σε ταινίες, όπως «Αλλοίμονο στους νέους» του Αλέκου Σακελλάριου δίπλα στον Δημήτρη Χορν και «Φουσκοθαλασσιές» του Ορέστη Λάσκου, δίπλα στη Μαίρη Αρώνη και «Οι εχθροί» δίπλα στον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Στη συνέχεια της ζωής του, από το 1967 έως το 1981, ο Ανδρέας Ντούζος με την οικογένεια (τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του, Στιβ και Τέτα, τα οποία αργότερα έγιναν ηθοποιοί με τη σειρά τους) έφυγε από την Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στην Αμερική, όπου αναφέρεται πως εκεί σπούδασε σκηνοθεσία και το βέβαιο είναι ότι δούλεψε στο θέατρο.

Ανδρέας Ντούζος: Ο επαναπατρισμός και το μοιραίο τέλος

Ο Ανδρέας Ντούζος αφού επέστρεψε στην Ελλάδα, συνέχισε την καριέρα του και συνεργάστηκε με εμπορικούς θιάσους σε κωμωδίες. Στον κινηματογράφο και την τηλεόραση προτίμησε να μη συμμετέχει τόσο πολύ.Γύρισε κάποιες βιντεοταινίες κι έπαιξε δίπλα στον Γιώργο Κωνσταντίνου στην επιτυχημένη εκπομπή της ΕΡΤ «Καθημερινά». Το 2001 συμμετείχε στο καστ της ταινίας του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια Μέρα τη Νύχτα», που ήταν και το κύκνειο άσμα του στη μεγάλη οθόνη.

Εκτός από την υποκριτική ασχολήθηκε με θεατρικές επιχειρήσεις και για αρκετό καιρό διηύθυνε το θέατρο «Μπρόντγουεϊ» στην οδό Αγίου Μελετίου στην Κυψέλη, το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει στην ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Ο Ανδρέας Ντούζος άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Απριλίου 2013, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας. Τα τελευταία επτά χρόνια έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Ο Ανδρέας Ντούζος είναι ένα Έλληνας ηθοποιός σύμβολο του εθνικού μας κινηματογράφου. Ο τρόπος που δουλειάς του ήταν μοναδικός.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Παντρεύτηκε εφοπλιστή, έκοψε μαλλί, τα άλλαξε όλα: Αγνώριστη στα 45 της η “μοναδική αγάπη” του Μάνθου, Τζοάνα

Ούτε ο Μάνθος δεν θα τη γνώριζε: Παραμένει κουκλάρα η Λίλα από το Κωνσταντίνου και Ελένης 25 χρόνια μετά

«Στάσου μύγδαλα»: Η πανέμορφη Σουηδέζα της αξέχαστης ταινίας και η συνάντηση με τον Βόγλη 40 χρόνια μετά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ