θέσεις-και-προτάσεις-για-την-αποκέντρ-68014

Θέσεις και προτάσεις για την αποκέντρωση και την πράσινη ανάπτυξη από τον Παναγιώτη Γραμματικάκη, υποψήφιο βουλευτή με το Πράσινο Κίνημα

Ανάγνωση: 5'

Υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με το Πράσινο Κίνημα ο Παναγιώτης Γραμματικάκης, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του σχετικά με Χωριά – Αποκέντρωση – Κατοικίες

Οι θέσεις και το ζήτημα της Μεσσηνίας

Τα τελευταία χρονιά, η εποχιακή απασχόληση στην περιοχή μας έχει αυξηθεί δραματικά, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται συνεχώς και η ζήτηση για εποχιακό προσωπικό γιγαντώνεται. Με σχεδόν το σύνολο του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού της περιοχής μας να έχει ήδη απορροφηθεί, οι εργοδότες στρέφονται στην προσέλκυση προσωπικού από άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι έρχονται να εργασθούν στην Μεσσηνία. Όσο λοιπόν η τουριστική σεζόν μεγαλώνει σε διάρκεια, δημιουργείται μια μοναδική ευκαιρία να ξαναζωντανέψει πληθυσμιακά η περιοχή μας.

Η Μεσσηνία και ιδιαίτερα η περιοχή κοντά στο Costa Navarino, το νεότερο W.Navarino αλλά και αυτό που έρχεται στο Ριζόμυλο, να αποτελέσει έναν πόλο έλξης νέων εργαζομένων που η διαμονή τους στην περιφέρεια μας μπορεί να μην είναι αποκλειστικά εποχιακή, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα και πρωτοβουλίες να γίνει μόνιμη.

Η ανάγκη της αποκέντρωσης και τα οφέλη

Η αποκέντρωσή και η αναζωογόνηση των χωριών μας σε όλη την Μεσσηνία είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αναδείξουμε για να γίνει πραγματικότητα.

Η προσέλκυση νέων κατοίκων στα χωριά μας θα δώσει ζωντάνια και νέες ιδέες αξιοποίησης των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων. Εφόσον καταφέρουμε να πείσουμε αυτό τον κόσμο να μείνει στον τόπο μας μόνιμα, τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή θα είναι πολλαπλάσια.

Μιλώντας με οικογένειες που μετακόμισαν τα τελευταία έτη στην Μεσσηνία, χωρίς να έχουν ρίζες από εδώ, έχω διακρίνει πως πέρα από τους οικονομικούς λόγους, η αναζήτηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και περισσότερης ασφάλειας σε σχέση με τα αστικά κέντρα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο κατά την λήψη της απόφασής τους.

Τα οφέλη πολλά και για τον κόσμο που θα έρθει να μείνει αλλά και για τις ίδιες τις κωμοπόλεις ή μικρότερα χωριά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως παραμένει η ανεύρεση κατοικίας.

Από την μία πλευρά, στην περιφέρεια μας υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεκμετάλλευτων κατοικιών που κυριολεκτικά μαραζώνουν. Από την άλλη πλευρά, πολύς κόσμος που αναζητά κατοικία δεν μπορεί να βρει. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε όλη την Μεσσηνία σε διάφορες περιοχές όπως η Πύλος, η Μεθώνη, οι Γαργαλιάνοι και η Κυπαρισσία, αλλά και στο κέντρο της Καλαμάτας. Πολλά από τα διαθέσιμα οικήματα και τα νέα διαμερίσματα παρέχονται μόνο για βραχυχρόνια μίσθωση για την καλοκαιρινή σεζόν ή είναι ακατάλληλα για να φιλοξενήσουν μια οικογένεια που χρειάζεται 2 ή 3 δωμάτια.

Η πολιτεία οφείλει να παράσχει κίνητρα στους νέους να μείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βελτιωθούν ριζικά οι υποδομές από τον χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας μέχρι και της υγειονομικής περίθαλψης και των συγκοινωνιών, καθώς και να αποτρέπεται με «αντικίνητρα» η μετακίνηση τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο πληθυσμός της Μεσσηνίας στην τελευταία απογραφή του 2021 μειώθηκε κατά 9,4% συνολικά. Μόνο ο Δήμος Καλαμάτας παρουσίασε μια αύξηση στην τελευταία δεκαετία σε αντίθεση με τους άλλους πέντε Δήμους που παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Μάλιστα, δύο από αυτούς, ο Δήμος Μεσσήνης και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, αλλάζουν κατηγορία, αφού έχουν πλέον λιγότερους από 20.000 κατοίκους, αριθμός που είναι κριτήριο για πολλά πράγματα, όπως οι κρατικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στον Δήμο.

Οι θέσεις του Πράσινου Κινήματος

• Το Πράσινο Κίνημα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής πολιτικής που θα έχει ως πυρήνα την αναζωογόνηση της υπαίθρου και των κατοίκων της με οικολογικό προσανατολισμό.

• Το Πράσινο Κίνημα τάσσεται υπέρ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος, στηρίζοντας έμπρακτά τα νέα ζευγάρια και τους πολύτεκνους.

• Το Πράσινο Κίνημα προτείνει την ίδρυση ειδικής Γραμματείας με τίτλο «Γραμματεία Οικολογικής μετάβασης και Δημογραφικών προκλήσεων» για να αντιμετωπίσει το δημογραφικό, οικονομικό και κοινωνικό χάσμα μεταξύ αγροτικού και αστικού χώρου αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

• Το Πράσινο Κίνημα προτείνει έναν ολοκληρωμένο Εθνικό Σχεδιασμό Κατοικίας, που θα σέβεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και θα λαμβάνει υπόψιν του τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης.

Προχωράμε μαζί για ένα βιώσιμο αύριο, κάνοντας πράσινες επιλογές σήμερα!

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ