τρελάθηκαν-οι-μετεωρολόγοι-με-αυτ-153644

“Τρελάθηκαν” οι μετεωρολόγοι με αυτό που έγινε με τον καιρό τον Ιούνιο & “Tρόμαξαv” με όσα έρχονται τον Ιούλιο

Ανάγνωση: 5'

Ο φετινός Ιούνιος εκτιμάται ότι πιθανότατα θα είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί σε όλη τη χώρα.

Καιρος: “Tρόμαξαv” με όσα έρχονται τον Ιούλιο

Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο Ιούνιος του 2024 θα είναι «ο πιο ζεστός ως σύνολο από όλους όσους έχουμε δει». Παρ’ όλα αυτά, το τελικό συμπέρασμα θα μπορέσει να εξαχθεί στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Λαγουβάρδο, η αρχική εκτίμηση δείχνει ότι πρόκειται αναμφίβολα για έναν εξαιρετικά ζεστό Ιούνιο, τον πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε μέσες τιμές και διάρκεια. Όπως εξηγεί, οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες τιμές. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί ένα συνεχές θερμικό στρες στους ανθρώπους, επιβαρύνοντάς τους με σταθερά υψηλές θερμοκρασίες.

«Είναι πολύ πιο επιβαρυντικό κατά τη γνώμη μου από το να έχεις έναν μεμονωμένο καύσωνα 3-4 ημερών και οι τιμές τις υπόλοιπες ημέρες να είναι κοντά στα φυσιολογικά ή λίγο πάνω από τα φυσιολογικά από το να έχεις συνεχόμενα, αυτή την σημαντική απόκλιση προς τα πάνω», σημειώνει.

Οι Θερμοκρασίες το Πρώτο Εξάμηνο του ’24.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, όλοι οι μήνες, με εξαίρεση τον Μάιο, παρουσίασαν θερμοκρασίες που ξεπερνούν τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Αυτή η τάση υποδεικνύει μια γενικευμένη αύξηση της θερμοκρασίας κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Από τον Ιούλιο του 2023 όλες οι περιφέρειες της χώρας είχαν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με εξαίρεση τον Μάιο που στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ήταν λίγο πιο κάτω από τα κανονικά. Σε Ανατολική Στερεά, Πελοπόννησο και Κρήτη για 12 συνεχόμενους μήνες οι θερμοκρασίες είναι συνεχώς πάνω από τα κανονικά με έναν ανύπαρκτο χειμώνα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι φαίνεται πως παγιώνεται μια αλλαγή.

«Η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών για μεγάλες περιόδους, είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο», υπογραμμίζει.

Συνθήκες καύσωνα είχαν καταγραφεί και τον Ιούνιο του 2007 και του 2019, ωστόσο κανένας από αυτούς τους μήνες δεν φαίνεται να είχε τόσο υψηλές μέσες θερμοκρασίες όσο ο φετινός Ιούνιος. Οι θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί φέτος είναι ασυνήθιστα υψηλές, καθιστώντας τον Ιούνιο του 2024 ιδιαίτερα αξιοσημείωτο από άποψης θερμότητας.

«Το 2007 είχαμε την υψηλότερη θερμοκρασία που είχαμε καταγράψει στην Αθήνα, στο κέντρο, στο Θησείο ήταν 44,8 βαθμούς. Ήταν όμως ένα μικρό διάστημα μερικών ημερών. Αλλά σαν μήνας δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστός», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι αναμένονται και την επόμενη εβδομάδα υψηλές θερμοκρασίες.

«Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι από τις αρχές του μήνα οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Όπως δείχνουν τα στοιχεία μας, θα συνεχίσουμε να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα να δούμε και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και στα ανατολικά, χωρίς μελτέμια», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα περιορισμένες βροχοπτώσεις, γεγονός που τον καθιστά όχι μόνο θερμό, αλλά και εξαιρετικά ξηρό μήνα.

Το Φαινόμενο Hot Dry Windy

Το φαινόμενο του «hot-dry-windy» επικρατεί αυτήν την περίοδο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Παράλληλα, η ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης στα δάση είναι πολύ υψηλή, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

«Η υγρασία της νεκρής καύσιμης ύλης είναι πάρα πολύ χαμηλή», επισημαίνει.

Επιπρόσθετα, υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας καταγράφονται στη Μεσόγειο, και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, στα μέσα Ιουνίου 2024, σύμφωνα με το climatebook.gr. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η θερμοκρασία της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζει αποκλίσεις της τάξεως των 2-3 °C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις εντοπίζονται σε περιοχές του Αιγαίου πελάγους και στη θάλασσα του Λεβάντε, γεγονός που υποδηλώνει ένα σημαντικό και ασυνήθιστο θερμικό φαινόμενο για την περιοχή.

«Σχεδόν σε όλη την Ανατολική μεσόγειο (εκτός του Ιονίου Πελάγους) και στην Μαύρη θάλασσα επικρατούν συνθήκες καύσωνα της θάλασσας (Marine heatwave)[1, 2, 3] κατηγορίας 1, ενώ στο Λιβυκό Πέλαγος και στην Θάλασσα του Λεβάντε επικρατεί καύσωνας της θάλασσας κατηγορίας 2 και 3», σημειώνει το climatebook.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Καίγεται ξανά και ξανά η Ελλάδα μας: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες – «Η φωτιά έχει ξεφύγει, κατευθύνεται προς Επίδαυρο»

Ο Φρικτός Θaνατος: Δέθηκε σε ένα καροτσάκι και έδωσε Βουτιά στη Θάλασσα- «Φεύγω γιατί δεν θέλω να…»

Μεγάλη φωτιά τώρα: 6 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο – «Αν είχε μπει στο χωρίο, θα μιλούσαμε για τραγωδία»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ