τέμπη-εντόπισαν-το-κοντέινερ-της-εμπο-154016

Τέμπη: Εντόπισαν το κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας σε οικόπεδο ιδιώτη στη Θεσσαλονίκη

Ανάγνωση: 5'

Το κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας που απουσίαζε από τις έρευνες και το αναζητούσαν τόσο οι ιδιώτες εμπειρογνώμονες, όσο και ο εφέτης ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση της πολύνεκρης μετωπικής σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη, εντοπίστηκε σε οικόπεδο ιδιώτη στη Θεσσαλονίκη.

Τέμπη: Σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη

Σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη το κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε μετωπικά με το επιβατικό Intercity 62 στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Το κοντέινερ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έμφορτο όταν συνέβη η πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση.

Με έγγραφό του, ο εφέτης ανακριτής έχει δώσει εντολή στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πιερίας και Λάρισας να μεταφερθεί με ασφάλεια εντός της ημέρας στο Κουλούρι, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα στοιχεία της υπόθεσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Την προηγούμενη εβδομάδα,

οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν να οριστούν ειδικοί μεταλλουργοί εμπειρογνώμονες ώστε να εξεταστούν τα κοντέινερ της εμπορικής αλλά και επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Υπενθυμίζετα ότι με έγγραφό της προς το τμήμα κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Hellenic Train έχει δηλώσει πως το φορτίο των 13 βαγονιών της εμπορικής αμαξοστοιχίας περιείχε τρόφιμα, μπύρες αλλά και λαμαρίνες.

Συγκεκριμένα -όπως υποστηρίζει η Hellenic Train- τα δύο πρώτα κοντέινερς μετά την μηχανή ήταν κενά φορτίου, τα βαγόνια με κοντέινερς που έμειναν εντελώς άθικτα από τη σφοδρή σύγκρουση, μετέφεραν μπίρες και τρόφιμα και τα επόμενα πλάκες σιδήρου που διασκορπίστηκαν από την σύγκρουση στο σημείο.

Εντοπίστηκε οστό επιβάτη σε οικόπεδο που μεταφέρθηκαν «μπάζα» από τα Τέμπη

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε οστό θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη σε ιδιωτικό οικόπεδο

Τέμπη: Βρέθηκε οστό θύματος

Νέα τροπή λαμβάνει η εισαγγελική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, μετά τον εντοπισμό τμήματος οστού ανθρώπου σε ιδιωτικό οικόπεδο στα «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το οστό εντοπίστηκε κατά τη διαλογή χωμάτων που μεταφέρθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος την 1η Μαρτίου 2023, δηλαδή την επομένη της τραγωδίας.

Αρχικά, είχε υποστηριχθεί ότι τα χώματα προέρχονταν από διαμόρφωση γειτονικού αγρού για την πρόσβαση γερανών, ωστόσο, η ανάλυση DNA στο οστό απέδειξε ότι ανήκει σε θύμα του δυστυχήματος.

Στην έκθεση της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., που διαβιβάστηκε στον εφέτη ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, μεταξύ άλλων σημειώνεται -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- ότι από την ανάλυση DNA προσδιορίστηκε γενετικός τύπος που ταυτίστηκε με τον γενετικό τύπο ηλικιωμένου επιβάτη – θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Το βιολογικό υλικό ταυτοποιήθηκε σε θραύσμα (τμήμα) οστού ανθρώπου που περισυλλέγη όταν εντοπίστηκε κατά τη διαλογή ευρημάτων από «κόσκινο» μετά την έρευνα στα χώματα που μεταφέρθηκαν στα «Πηγάδια» (φωτ.) και όχι -κατά μία εκδοχή που εξετάζεται- από την έρευνα των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Διευκρινίζεται πως τρία ακόμα οστά που εντοπίστηκαν επίσης κατά τη διαλογή χωμάτων θα εξεταστούν άμεσα από ειδικό (ανθρωπολόγο), αφού -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- δεν φαίνεται να είναι οστά ανθρώπων.

Η εξέλιξη της έρευνας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών διερευνά ποιος έδωσε εντολή για τη μεταφορά των χωμάτων. Έχουν ήδη κληθεί και καταθέσει ως μάρτυρες αξιωματικοί της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και στελέχη της εταιρείας με τα χωματουργικά μηχανήματα. Ζητήθηκαν ονομαστικοί κατάλογοι από την ΕΛ.ΑΣ., την Π.Υ. και την Πολιτική Προστασία όσων βρέθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος.

Συνεχίζεται η έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Αναμένεται η ολοκλήρωση της έρευνας σύντομα, με σκοπό την άσκηση τυχόν διώξεων.

Σημαντικά σημεία

Το οστό εντοπίστηκε σε ιδιωτικό οικόπεδο, ρίχνοντας φως σε πιθανή συγκάλυψη στοιχείων. Η μεταφορά χωμάτων ξεκίνησε αμέσως μετά το δυστύχημα, εγείροντας ερωτήματα για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Η έρευνα εστιάζει στον εντοπισμό τυχόν ποινικών ευθυνών.

Παύλος Ασλανίδης: «Σήμερα βρέθηκε και στο δεύτερο οικόπεδο οστό από έναν επιβάτη»

Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας 26χρονου θύματος της τραγωδίας, μίλησε στο «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα».

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μεγάλη φωτιά τώρα: Εντολή για εκκένωση οικισμών

Τραγωδία: Νεκρός πατέρας δύο παιδιών από πυροβολισμό

Αδιανόητο: Η Hellenic Train διεκδικεί αποζημιώσεις γιατί έχασε λεφτά μετά την τραγωδία στα Τέμπη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ