νέες-ταυτότητες-έρχονται-μεγάλες-αλλ-155977

Νέες ταυτότητες: Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο σύστημα των ραντεβού – Τι πρέπει να ξέρετε

Ανάγνωση: 3'

Έρχεται στην Ελλάδα μια μεγάλη ριζική αλλαγή που αφορά τον τρόπο κλεισίματος ραντεβού για τις νέες ταυτότητες.

Ταυτότητες: Έρχονται μεγάλες αλλαγές

Εκτός από την εγκαθίδρυση και θέση σε ισχύ του προσωπικού αριθμού του κάθε Έλληνα πολίτη, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα φέρει στην Ελλάδα για πρώτη φορά ένα καινοτόμο σύστημα κλεισίματος ραντεβού όσον αφορά τις νέες ταυτότητες και την έκδοσή τους.

Καινούρια δεδομένα στις νέες ταυτότητες αναμένεται να φέρει η εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η κίνηση στα Αστυνομικά Τμήματα για την έκδοση τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την εισαγωγή του Προσωπικού Αριθμούς θα ξεκινήσει παράλληλα η λειτουργία ενός νέου συστήματος ραντεβού για την έκδοση ταυτοτήτων, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται όσοι μέχρι σήμερα για την έκδοση νέας ταυτότητας, απαιτείται ηλεκτρονικό ραντεβού.

Η διορία λήγει τον Αύγουστο του 2026.

Ο νόμος αναφέρει:

Για την έκδοση της νέας ταυτότητας απαιτείται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10,00€ (Τύπος Παραβόλου: [1894] – “Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη”). Εάν είστε πολύτεκνος, το παράβολο που θα πρέπει να πληρώσετε είναι το μισό, δηλαδή 5,00€ (Τύπος Παραβόλου: [1895] – “Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη (πολυτέκνων)”). Επιπλέον, στην αίτηση έκδοσης επικολλάται το προβλεπόμενο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 0,50 € (Τύπος Παραβόλου: [2043] – “Η αίτηση (καρτέλα) για την έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνος υπηκόου (Ένσημο ΕΛ.ΑΣ.)”). Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς της ταυτότητας, χρειάζεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9,00€ (Τύπος Παραβόλου: [1889] – “Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας”).

Είσοδος με κωδικούς taxisnet

Κατά την είσοδο στο id.gov.gr ο πολίτης πρέπει να επιλέξει την Περιφέρεια στην οποία υπάγεται, την περιφερειακή ενότητα καθώς και το αστυνομικό τμήμα στο οποίο επιθυμεί να εκδόσει την νέα ταυτότητα.

Πώς κλείνετε ραντεβού (σήμερα)

Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει στην αίτησή του, Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να εξυπηρετηθεί με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου. Υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το ραντεβού τρίτος, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη για να εξυπηρετηθεί.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επαλήθευση του email που δήλωσε ο ενδιαφερόμενος. Ακολούθως, λαμβάνει στο επιβεβαιωμένο email τις βασικές πληροφορίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της Αρχής Έκδοσης που έχει επιλέξει.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μεγάλη φωτιά τώρα: Εντολή για εκκένωση οικισμών

Τραγωδία: Νεκρός πατέρας δύο παιδιών από πυροβολισμό

Καίγεται ξανά και ξανά η Ελλάδα μας: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες – «Η φωτιά έχει ξεφύγει, κατευθύνεται προς Επίδαυρο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ