η-κατάθεση-γιατρού-που-έκαψε-την-πι-69984

Η κατάθεση γιατρού που “έκαψε” την Πισπιρίγκου: «Δεν πέθανε από αυτό η Τζωρτζίνα»

Ανάγνωση: 3'

Η δίκη Πισπιρίγκου δεν έχει τελειωμό. Η ιστορία αυτή έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και όχι μόνο. Η δίκη συνεχίστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Καθοριστική ήταν η κατάθεση του Ιωάννη Παπαγιάννη, που είναι διευθυντής παιδιοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Οι καταθέσεις των γιατρών

Ειδικότερα, ο γιατρός εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας δεν συνδέεται αιτιωδώς με κάποιο γενετικό νόσημα της καρδιάς, το οποίο δεν ανιχνεύθηκε από τους γιατρούς ή από τον απινιδωτή που της τοποθετήθηκε.

Όπως κατέθεσε στη δίκη Πισπιρίγκου «το παιδί ήταν ένα μήνα στη ΜΕΘ και παρακολουθούνταν από μόνιτορ, δεν είχε παρουσιάσει ποτέ αρρυθμίες. Δεν είχε παθολογικές βραδυκαρδίες ούτε άλλες αρρυθμίες, διενεργήσαμε και άλλες εξετάσεις για να αποκαλύψουμε τυχόν άλλες λανθάνουσες διαταραχές που δεν φαίνονται στο απλό καρδιογράφημα. Και αυτό αποκλείστηκε».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του άτυχου κοριτσιού, το οποίο μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο της Πάτρας είχε εισαχθεί για την τοποθέτηση απινιδωτή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, επεσήμανε «κάναμε έλεγχο με υπέρηχο, ήταν όλα φυσιολογικά, εκτός από ήπιες διαταραχές που οφείλονταν στην υποξαιμία που είχε περάσει το παιδί».

Καθοριστική η μαρτυρία του διευθυντή του Ωνασείου στη δίκη Πισπιρίγκου

Όσον αφορά τις κρίσιμες ώρες που το κοριτσάκι είχε υποστεί την ανακοπή στο «Αγλαΐα Κυριακού», με αποτέλεσμα να καταλήξει, σημείωσε πως 20 λεπτά πριν το θάνατό του, το παιδί είχε φυσιολογικό καρδιολογικό ρυθμό.

Χαρακτηριστικά τόνισε «την τελευταία ημέρα ζωής του παιδιού έχουμε σημαντικά δεδομένα. Έλαβα μια κλήση από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ανακοπής και μου ζήτησε να δω μια καταγραφή που μου είχε στείλει. Μπήκα στο σύστημα και είδα ότι στις 2 το μεσημέρι υπήρχε φυσιολογικός ρυθμός καρδιάς. Δηλαδή, 20 λεπτά πριν το συμβάν το παιδί είχε φυσιολογικό ρυθμό. Στην ανάνηψη του παιδιού γύρω στις 15.30 μου εστάλη ακόμη μια καταγραφή που έδειχνε ότι το μηχάνημα λειτουργούσε σαν βηματοδότης γιατί οι παλμοί είχαν πέσει κάτω από τους 60. Δεν είχε καταγράψει καμία επικίνδυνη αρρυθμία που να το κάνει να λειτουργήσει ως απινιδωτής. Όταν η καρδιά έπαψε να λειτουργεί μου εστάλη ένα καρδιογράφημα που έδειχνε ότι το μηχάνημα συνέχιζε να λειτουργεί όμως η καρδιά δεν ανταποκρινόταν».

Βίντεο

Τέλος, ας ελπίσουμε πως η αλήθεια θα λάμψει επιτέλους. Όλοι έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά και ειδικά τα παιδάκια που χάθηκαν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ