φωτιά-στη-σέριφο-κάηκαν-σπίτια-εξοχικ-154603

Φωτιά στη Σέριφο: Κάηκαν σπίτια, εξοχικά, αποθήκες και εκκλησίες – Αποκαρδιωτικός εικόνες

Ανάγνωση: 4'

Η χθεσινή φωτιά άφησε πίσω της ανεξίτηλα σημάδια στη ράχη της Σερίφου. Ευτυχώς πέρα από αρκετά σπίτια, ένα ξυλουργείο, αποθήκες του σούπερ μάρκετ, χαμηλή βλάστηση και φρύγανα, δεν πήρε τίποτε άλλο μαζί της.

Άφησε όμως πίσω της ένα άσχημο σκηνικό από τον Ράμο, το Καλό Αμπέλι ως την Βαγιά και πιό ψηλά στο Όρος. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το έργο της κατάσβεσης φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί και οι εικόνες που σας παρουσιάζουμε είναι οι πρώτες που καταγράφουν τι

Το Χρονικό της καταστροφικής φωτιάς

Όλα ξεκίνησαν χθες το απόγευμα από την περιοχή Καμαλαύκα. Τα ξερά φρύγανα αποτέλεσαν ιδανικό μέσο τροφοδοσίας της φωτιάς και σε συνδυασμό με τα σχεδόν 7 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή βοήθησαν την έρπουσα πυρκαγιά να κινείται και να δημιουργεί μέτωπα με μεγάλη ταχύτητα.

Ο δυνατός αέρας δεν βοηθούσε το έργο των πυροσβεστών και όλων των εθελοντών που ρίχτηκαν στη μάχη με τη φωτιά.

Ήδη τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη της φωτιάς κάποια σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ το Καλό Αμπέλι ήταν το επίκεντρο της καταστροφής.

Προληπτικά το 112 μίλησε για εκκένωση των περιοχών Γάνεμα, Βαγιά, Κουταλάς.

Φωτιά στη Σέριφο: Κάηκαν σπίτια, εξοχικά, αποθήκες και εκκλησίες – Αποκαρδιωτικός εικόνες

Όσο επέτρεπε το φως της ημέρας, μαζί με τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο καναντέρ. Στο νησί στη μάχη της φωτιάς ρίχτηκαν οι 4 πυροσβέστες με το 1 πυροσβεστικό όχημα και την υποστήριξη των υδροφόρων του Δήμου.

Φωτιά στη Σέριφο: Κάηκαν σπίτια, εξοχικά, αποθήκες και εκκλησίες – Αποκαρδιωτικός εικόνες

Όσο επελαύναν τα πύρινα μέτωπα, πήραν εντολή εκκένωσης οι οικισμοί Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια, Καλό Αμπέλι και Μέγα Λιβάδι, ενώ μετά τα μεσάνυχτα ήρθε και η πυροσβεστική βοήθεια από τη Σύρο, με το πλοίο «Άρτεμις», στο Λιβάδι. Συγκεκριμένα ήρθαν 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα. Να σημειωθεί πως από τον Πειραιά είχαν ξεκινήσει 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Προοδευτικά η φωτιά ελέγχθηκε και τις πρωινές ώρες της Κυριακής μπορούμε να πούμε πως ουσιαστικά ο κίνδυνος για περαιτέρω καταστροφές πέρασε, αφού η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα.

Πλέον η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, μόνο διάσπαρτες εστίες. Ωστόσο έχει προκληθεί ήδη σημαντική καταστροφή στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

Φωτιά στη Σέριφο: Κάηκαν σπίτια, εξοχικά, αποθήκες και εκκλησίες – Αποκαρδιωτικός εικόνες

Γνωρίζουμε πως κάηκαν σπίτια, αποθήκες εκκλησάκια… Κάποιοι μας είπαν ότι έχει καεί το όμορφο κατάλευκο εκκλησάκι, του Αγίου Γεωργίου του Τρισάγιου (1876). Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κάνουν λάθος…Μένει να κάνουμε τον λεπτομερή απολογισμό της καταστροφής και φυσικά να δώσουμε ένα μπράβο και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους αυτούς τους ανώνυμους ήρωες που πάλεψαν μια ολόκληρη νύχτα για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης έκανε δηλώσεις στο “Mega”, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό και αποτυπώνοντας την έκταση της καταστροφής:

«Η φωτιά είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά σε όλα τα σημεία. Τώρα κάνουμε απλώς επιτήρηση. Όλη η νοτιοδυτική Σέριφος έχει καεί. Μιλάμε για μια έκταση όπου η φωτιά σταμάτησε στην θάλασσα. Καταφέραμε και ανακόψαμε την μια πλευρά του μετώπου, μας βοήθησε και ο άνεμος που την έσπρωχνε προς την καμένη έκταση, οπότε καταφέραμε να την σβήσουμε και εδώ, πάνω από την παραλία της Βαγιάς και από την πλευρά του Ράμου

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ζητούνται άτομα για λάντζα στη Σέριφο- Μισθός στα 1.800 €, δωρεάν διαμονή και διατροφή

Παραιτήθηκε ο μοναδικός γιατρός του νησιού: “Δεν πήγαινε άλλο” – Η επιστολή του κλείνει στόματα

Γάμος αλά τουριστικά: 5 ονειρικοί προορισμοί σε ελληνικά νησιά για αξέχαστα wedding parties

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ