ρευματοειδής-αρθρίτιδα-το-σύμπτωμα-π-66390

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το σύμπτωμα που προδίδει πρόωρα την ασθένεια

Ανάγνωση: 4'

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών από το Ακαδημαϊκό Κέντρο Οδοντιατρικής του Άμστερνταμ,  αυτό είναι το χαρακτηριστικό που μπορεί κανείς να αναγνωρίσει πρόωρα την ασθένεια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και να την προλάβει, ξεκινώντας άμεσα την καταλληλότερη θεραπεία με βάση τα ατομικά χαρακτηριτικά. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Με βάση την μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Arthritis & RheumatologyTrusted Source, το νεότερο διαγνωστικό εργαλείο αφορά την στοματική κοιλότητα και πιο συγκεκριμένα το μικροβίωμα αλλά και την περιοδοντική υγεία.

Αποτελέσματα ερευνών

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρεις ομάδες 50 ατόμων σχετικά με τους δύο παραπάνω παράγοντες, μία με άτομα με πρώιμη ΡΑ, μια ομάδα ελέγχου χωρίς ΡΑ, παράγοντες κινδύνου ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα και με καλή συνολικά υγεία, καθώς και μια ομάδα με άτομα υψηλού κινδύνου για την πάθηση, ούτως ειπείν με αρθραλγία ή αυτοαντισώματα έναντι κιτρουλλιωμένων πεπτιδίων (ACPA) στον ορό αίματος. Τα αντισώματα ACPA προηγούνται μήνες έως πολλά έτη της εκδήλωσης των κλινικών συμπτωμάτων της ΡΑ και αποτελούν τον βιοδείκτη με τη μεγαλύτερη διαγνωστική αξία για τη νόσο.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε οδοντιατρικό και περιοδοντολογικό έλεγχο που περιελάμβανε την εξέταση των ούλων για αιμορραγία ή φλεγμονή και των δοντιών για απώλειες, εμφράξεις (σφραγίσματα), κοιλότητες ή τερηδόνα καθώς και αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες, καθώς και συλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια της γλώσσας, το σάλιο και την υποουλική τρυγία. Παράλληλα, ερωτήθηκαν σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για τη στοματική υγιεινή και πότε βούρτσισαν τελευταία φορά τα δόντια τους.

Τα βακτήρια που είναι επικίνδυνα

Στο σάλιο των συμμετεχόντων με πρώιμη ΡΑ ή παράγοντες κινδύνου για τη νόσο παρατηρήθηκαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βακτηρίων του γένους Prevotella και Veillonella συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, τα επίπεδα των βακτηρίων Veillonella στην επιφάνεια της γλώσσας ήταν υψηλότερα στα άτομα με ΡΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουν τη σύνδεση του μικροβιώματος της στοματικής κοιλότητας με τη ΡΑ, καθώς τα παραπάνω βακτήρια όπως και κάποια ακόμα γένη προωθούν τη φλεγμονώδη διαδικασία στο σώμα. Ιδίως για τα βακτήρια Prevotella, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή, τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες αντίστοιχες μελέτες και έρχονται σε συμφωνία με άλλες που είχαν εντοπίσει παρουσία τους στο εντερικό μικροβίωμα ασθενών με ΡΑ ή παράγοντες κινδύνου εμφάνισής της. Μάλιστα, προσθέτουν οι ερευνητές, αυτή η μικροβιακή δυσβίωση, όπως ονομάζονται οι διαταραχές του μικροβιώματος, υποχωρεί σύχνα με τη θεραπεία της ΡΑ.

Αποτελέσματα ερευνών

Η εμπλοκή μικροοργανισμών στην πυροδότηση ή πρόκληση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ΡΑ δεν αποτελεί πρόσφατη υπόθεση των επιστημόνων. Η πιθανή σύνδεση μεταξύ περιοδοντικής νόσου, αλλαγών στο στοματικό και εντερικό μικροβίωμα και την ΡΑ έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των ερευνητών εδώ και καιρό. Κάποιες μελέτες έχουν καταλήξει ότι συγκεκριμένα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, αναερόβια κυρίως, διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην εκδήλωση της ΡΑ. Έρευνα του 2009 ανέδειξε τρεις τύπους αναερόβιων βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα που έχουν εντοπιστεί στο αρθρικό υγρό ατόμων με ΡΑ. Άλλες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι αντισώματα για συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων που σχετίζονται με την περιοδοντίτιδα εμπλέκονται στη ΡΑ. Σύμφωνα με μια επιστημονική εξήγηση, τα βακτήρια αυτά παράγουν πιθανώς πρωτεΐνες που ενεργοποιούν των στηματισμό αντισωμάτων ACPA και προωθούν έτσι τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

Η πρόληψη της υγείας σώσει ζωές. 

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νέες εξελίξεις για τον Δημήτρη Κόκοτα πριν λίγο

Έγινε γνωστό για τον Νίκο Βέρτη: Μαθεύτηκαν τα νέα για την υγεία του τραγουδιστή

“Δακρύζουμε από χαρά”: Ελένη Κόκοτα για Δημήτρη Κόκοτα πριν από λίγο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ