σάλος-στην-κύπρο-αποσύρθηκε-παιδικό-β-122303

Σάλος στην Κύπρο: Αποσύρθηκε παιδικό βιβλίο από νηπιαγωγείο επειδή δείχνει γονείς του ίδιου φύλου- Ξεσηκώθηκαν όλοι

Ανάγνωση: 4'

Σάλος έχει προκληθεί σε όλη την Κύπρο. Αποσύρθηκε από νηπιαγωγείο το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…» μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Το «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» μιλάει για «ψυχανώμαλους ανθρώπους»

Η απόσυρση έγινε μετά από καταγγελίες γονέων με το αυτοαποκαλούμενο «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ υπήρξε και αντίδραση των εκδόσεων Διόπτρα που κυκλοφορούν το βιβλίο.

Το «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» έκανε διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου επειδή «προσβάλει» τον «παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας».

«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», ανέφερε στη διαμαρτυρία του το Κίνημα, λέγοντας ότι οι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

Η τοποθέτηση του υπ. Παιδείας

Από πλευράς του, ο διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μάριος Στυλιανίδης είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πως το βιβλίο αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου όπου δόθηκε, στο πλαίσιο δωρεάς 50 βιβλίων πέρυσι από τον σύνδεσμο γονέων.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το σχολείο «δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος», ωστόσο πολλά σχολεία αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν τη βιβλιοθήκη τους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η δωρεά δεν έχει κάτι το μεμπτό, ωστόσο, για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε. «Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», είπε.

Η απάντηση των εκδόσεων

Για την υπόθεση τοποθετήθηκαν οι εκδόσεις Διόπτρα, που εκφράζουν τη λύπη αλλά και την απογοήτευσή τους για τον χαρακτηρισμό του «ανήθικου» που προσδόθηκε στο βιβλίο.

Το βιβλίο «προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με υπόλοιπες. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας».

Την ίδια ώρα, οι εκδόσεις αναφέρουν ότι το βιβλίο έχει στο επίκεντρο «την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια», ενώ «το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους».

Κλείνοντας, αναμένουμε αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη. Άλλοι είναι υπέρ και άλλοι κατά. Αναμένουμε…

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Δύο νεκροί στην Κύπρο λόγω καύσωνα, ακόμη τρεις σε κρίσιμη κατάσταση

Το «θαύμα» της τεχνητής νοημοσύνης: Άντρας με καρκίνο τελευταίου σταδίου «δεν θα αποχωριστεί» ποτέ την οικογένειά του

Σάλος με απάτn στην Κύπρο: Η στιγμή που μοναχοί γεμίζουν με μúρο τον σταuρό που έκανε «θαúματα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ