mariya-oktyabrskaya-η-ουκρανή-πολεμίστρια-που-έγραψε-ι-100963

Mariya Oktyabrskaya: Η Ουκρανή πολεμίστρια που έγραψε ιστορία πουλώντας όλη την περιουσία της για ένα τανκ

Ανάγνωση: 4'

Στα 36 της, την θεώρησαν πολύ μεγάλη ηλικιακά για να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εκείνη δεν το έβαλε κάτω, πούλησε όλη της την περιουσία και αγόρασε ένα τανκ T-34.

Απίστευτη ιστορία

Σε όλη την ιστορία, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, ο πόλεμος γενικά θεωρούνταν το βασίλειο των ανδρών που χύνουν το αίμα τους για την πατρίδα τους ή πολεμούν σε κατακτητικούς πολέμους. Αυτό, ωστόσο, είναι μια τάση, και όπως συμβαίνει με όλες τις τάσεις, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Ο ρόλος των γυναικών στον πόλεμο δεν μπορεί να μείνει ανεξιχνίαστος, όχι μόνο για εκείνες που εργάστηκαν στο εσωτερικό, αλλά για εκείνους που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή. Μια από τις γυναίκες πολεμίστριες που έγραψαν ιστορία είναι η Maria Oktyabrskaya.

Αν και δεν ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις γυναίκες πολεμίστριες στην πρώτη γραμμή να υπερασπίζονται τη Σοβιετική Ένωση, υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις όπου μεμονωμένες γυναίκες αναδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσω των κατορθωμάτων τους.

Όπως συμβαίνει συνήθως με τους σοβιετικούς ήρωες και ηρωίδες. Η Mariya Oktyabrskaya είχε ταπεινές αρχές. Ήταν ένα από τα δέκα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας της Ουκρανίας κι εργαζόταν σε κονσερβοποιία και ως τηλεφωνήτρια. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει σε εκείνο το σημείο ότι θα κατέληγε να οδηγεί ένα τανκ και να πολεμά τους Ναζί.

Το 1925, γνώρισε και παντρεύτηκε έναν δόκιμο σχολής ιππικού που ονομαζόταν Ilya Ryadnenko. Άλλαξαν το επίθετό τους σε Oktyabrsky. Αφού αποφοίτησε η Ilya, η Mariya έζησε τη ζωή μιας τυπικής συζύγου αξιωματικού, χωρίς να μπορεί ποτέ να εγκατασταθεί σε ένα μέρος και να συγκινείται συνεχώς για την Ουκρανία.

Μετά το ξέσπασμα της γερμανικής εισβολής, εκκενώθηκε στο Τομσκ, ενώ ο σύζυγός της έμεινε για να πολεμήσει τους Ναζί. Δυστυχώς, σκοτώθηκε στη μάχη στις 9 Αυγούστου 1941 και η Mariya υπέβαλε αίτημα να σταλεί στο μέτωπο. Αρχικά της αρνήθηκαν λόγω της ασθένειάς της – υπέφερε από φυματίωση της σπονδυλικής στήλης – καθώς και λόγω της ηλικίας της. Τριανταέξι ετών θεωρήθηκε πολύ μεγάλη για να είναι στην πρώτη γραμμή. Εκείνη απτόητη, πούλησε ό,τι είχε και μάζεψε αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα τανκ T-34.

Η Mariya έστειλε ένα τηλεγράφημα στο Κρεμλίνο, προσωπικά απευθυνόμενο στον Stalin, εξηγώντας ότι αγόρασε ένα τανκ για να βοηθήσει στην πολεμική προσπάθεια και όρισε ότι θα το δωρίσει υπό την προϋπόθεση ότι θα το οδηγήσει εκείνη. Το φθινόπωρο του 1943, η Mariya αποφοίτησε από τη Σχολή Τάνκ του Omsk ως οδηγός και με τον βαθμό του Λοχία.

Με το «Fighting Girlfriend» χαραγμένο και στις δύο πλευρές του τανκ, η Mariya και το πλήρωμά της συμμετείχαν στη μάχη για το χωριό Novoe Seloe στη Λευκορωσία. Πολέμησαν θαυμάσια, σκοτώνοντας 50 Γερμανούς στρατιώτες και αξιωματικούς καθώς και καταστρέφοντας ένα γερμανικό κανόνι. Το “Fighting Girlfriend” χτυπήθηκε και κόλλησε σε μια μικρή χαράδρα. Το πλήρωμα συνέχισε να μάχεται για δύο ημέρες μέχρι να ανακτηθεί το τανκ.

Τον Ιανουάριο του 1944, κοντά στο Vitebsk στη Λευκορωσία, η Oktayabrskaya και το πλήρωμά της είδαν σφοδρές μάχες. Οι ερπίστριες του τανκ υπέστησαν ζημιές και καθώς η Mariya προσπαθούσε να το διορθώσει, μια νάρκη εξερράγη εκεί κοντά, τραυματίζοντάς την σοβαρά. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Σμολένσκ, όπου παρέμεινε έως ότου υπέκυψε στα τραύματά της στις 15 Μαρτίου 1944. Τάφηκε στις όχθες του ποταμού Δνείπερου και τιμήθηκε μεταθανάτια ως Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ηλίας Ζάρμπαλης: «Μέχρι σήμερα από τα χέρıα μου έχουν περάσει σχεδόν 200.000 γυναiκες»

Κώστας Πουλάκης: Πρέπει να καταργnθεί η προσεuχή στα ελλnνικά σχολεία

Σάλος στην Αιτωλοακαρνανία: Παπαδιά έπιασε στα πράσα τον παπά με άλλη γυναίκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ