ρότζερ-φέντερερ-επενδύει-την-περιουσ-142779

Ρότζερ Φέντερερ: Επενδύει την περιουσία του στην εκπαίδευση των έξι πιο φτωχών χωρών της Αφρικής

Ανάγνωση: 5'

Μεγάλος αθλητής… και τεράστιος Άνθρωπος!

Από μικρός ονειρευόταν να γίνει ο νούμερο 1 τενίστας – και έγινε.

Ρότζερ Φέντερερ: Η αμύθητη περιουσία και το ίδρυμα

Στα 36 του χρόνια έγραψε ιστορία. Έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίχτης που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας.

Όσον αφορά στις απολαβές του με βάση την κατάταξη του Forbes σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των πιο καλοπληρωμένων αθλητών. Ο λόγος για τον τενίστα Ρότζερ Φέντερερ.

Τι κοινό έχει το τένις με τη φιλανθρωπία είχε αναρωτηθεί ο Ρότζερ Φέντερερ σε μια επιστολή του, που είχε αναρτηθεί στο μπλογκ του εκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς. Την απάντηση έδωσε ο ίδιος μέσα από το ίδρυμα «Ρότζερ Φέντερερ» που παρέχει πρόσβαση στην εκπαίδευση σε παιδιά σε έξι από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.\

Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 360 εκατομμύρια δολάρια. Ο Φέντερερ όμως επιλέγει να τα επενδύει ώστε η να βελτιώσει την εκπαίδευση φτωχών παιδιών στην Αφρική.

Όταν ήταν νέος ήταν απλά ευχαριστημένος με το να δίνει το παρών στα μεγαλύτερα διεθνή τουρνουά. «Τι θα μπορούσα να κάνω εκτός από το να παίζω τένις; Ήθελα να κάνω κάτι δικό μου και όχι απλά να δωρίσω τη ρακέτα μου», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «The San Francisco Chronicle».

Στα προγράμματα του έχουν συμμετάσχει 650.000 παιδιά, πάνω από 7.500 δάσκαλοι και 1.555 νηπιαγωγοί.

Γι’αυτό και το 2003 δημιούργησε το ίδρυμα «Ρότζερ Φέντερερ», το οποίο αρχικά δραστηριοποιήθηκε στη Νότιο Αφρική, από όπου και κατάγεται η μητέρα του. «Όταν επισκεπτόμουν την οικογένεια μου στις διακοπές παρατηρούσα ακραίες συνθήκες φτώχειας. Συνειδητοποίησα ότι όλα τα παιδιά δεν είχαν τα προνόμια που είχα εγώ μεγαλώνοντας σε μια πλούσια χώρα όπως η Ελβετία».

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δημιούργησε το ίδρυμα του.

Ο Ρότζερ Φέντερερ παρακολουθεί από κοντά πού πάνε τα χρήματα που προφέρει

Δραστηριοποιείται σε έξι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, τη Ζάμπια, τη Μποτσουάνα, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότιο Αφρική. Εκεί όπου η εκπαίδευση των παιδιών δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Στόχος όλων είναι να καταφέρνουν να επιβιώσουν και όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ο Φέντερερ αποφάσισε να επενδύσει στα σχολεία που ήδη υπάρχουν προκειμένου να βελτιώσει την εκπαίδευση παιδιών από 3-12 ετών.

Στόχος του ιδρύματος είναι όλο και περισσότερα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Παράλληλα εκτός από τις έξι χώρες της Αφρικής έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικές υποδομές για τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά και στη χώρα του την Ελβετία.

Στα προγράμματα του έχουν συμμετάσχει 650.000 παιδιά, πάνω από 7.500 δάσκαλοι και 1.555 νηπιαγωγοί.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που έχει επισκεφθεί τις χώρες της Αφρικής για να δει από κοντά πώς εκπονούνται προγράμματα του ιδρύματος. «Όταν επισκέπτομαι τα σχολεία αντλώ πραγματική έμπνευση όταν βλέπω πόσο αφοσιωμένος είναι ο τοπικός πληθυσμός.

Στη μέση μιας από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, οι μητέρες κάνουν τα πάντα για να παρέχουν κάθε μέρα γεύματα στα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ οι πατεράδες κατασκευάζουν μόνοι τους καινούργιες σχολικές αίθουσες, στις οποίες τα παιδιά θα εκπαιδεύονται και θα αποδίδουν καλύτερα στην κοινωνία».

Τα τουρνουά τένις για την Αφρική

Παράλληλα με τα προγράμματα του ιδρύματος, συμβάλλει με κάθε τρόπο σε φιλανθρωπικά εγχειρήματα. Έχει συγκεντρώσει 200 χιλιάδες δολάρια για τους πληγέντες του σεισμού στην Αϊτή, έχει συντονίσει ένα τουρνουά τένις προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για την ανακούφιση θυμάτων από φυσικές καταστροφές και έχει παίξει στους «Αγώνες για την Αφρική», από τους οποίους τα έσοδα που συγκεντρώνονται ενισχύουν τους σκοπούς του ιδρύματος του.

Ο πρώτος αγώνας ήταν το 2010, στον οποίο αναμετρήθηκε με τον Ράφαελ Ναδάλ. Τους παρακολούθησαν πάνω από 10 χιλιάδες θεατές από τους οποίους συγκεντρώθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2014 ακολούθησε ένα δεύτερος αγώνας, στον οποίο αναμετρήθηκε με τον Σταν Γουαρίνκα. Στον τρίτο αγώνα από το στάδιο με τους 11 χιλιάδες θεατές συγκεντρώθηκαν 1,4 εκατομμύριο ελβετικά φράγκα.

«Μέσα από καθοδήγηση οι κοινότητες στην Αφρική μπορούν να καταλάβουν ότι ένα καλύτερο μέλλον βρίσκεται στα χέρια τους. Μπορεί να συμβεί με μια ουσιαστική αλλαγή. Αυτή της εκπαίδευσης». Ο Φέντερερ, αναμφισβήτητα είναι ένας κορυφαίος τενίστας, αλλά ο Ρότζερ είναι ακόμη καλύτερος.

Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι πρώτα απ’ όλα ένας μεγάλος άνθρωπος και μετά ένας μεγάλος αθλητής.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ψυχοκόρες: «Έχω πεθάνει στο κλάμα» – Σπαραγμός στο X/Twitter με το τέλος των τεσσάρων αδερφών

Μόλις σε 8 λεπτά: Αστυνομικοί ήρωες έσωσαν μικρό κοριτσάκι που έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο «Παπανικολάου»

Άξιος παλικάρι μου: Το πρωί δούλευε και το απόγευμα διάβαζε ο Νίκος Γραμμόζης που πέρασε στην Ιατρική Σχολή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ