έμεινα-παράλυτη-από-κάτι-που-συνηθίζ-123745

“Έμεινα παράλυτη από κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε όλοι μας”: Μαθήματα ζωής από τη Ναταλία- Κάνει το γύρο του διαδικτύου

Ανάγνωση: 7'

Η Ναταλία Κουνίτσκι μοιράζεται με γενναιότητα την ιστορία της για να ξεκαθάρισει μερικές παρανοήσεις. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει μόνο στους ηλικιωμένους όμως αυτό είναι λάθος.

Ναταλία Κουνίτσκι: Η 23χρονη που υπέστη εγκεφαλικο επεισόδιο

Η 23χρονη, κάτοικος Λονδίνου, έβλεπε ταινίες στο κρεβάτι παρέα με ένα φίλο της σε μια βραδινή έξοδο. Μιλώντας στη Mail Online, είπε ότι δεν είχε καν πρόθεση να «σπάσει» τον αυχένα της, το μόνο που έκανε ήταν να κουνήσει το λαιμό της απότομα, αφού καθόταν για πολλή ώρα και τότε συνέβη το χειρότερο. Η σπονδυλική αρτηρία στο λαιμό της έσπασε εκείνη τη στιγμή, σχηματίζοντας έναν θρόμβο στον εγκέφαλό της, που προκάλεσε με τη σειρά του εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ίδια θέλει να ενημερώσει τον κόσμο πως κάτι τόσο απλό όσο το να στρέψεις το λαιμό σου με υπερβολική δύναμη μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου για πάντα.

Όταν σηκώθηκε και περπάτησε προς το μπάνιο, συνειδητοποίησε με πόση αστάθεια κινούνταν. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να καταλάβει ότι το αριστερό της πόδι στην πραγματικότητα δεν μπορούσε να το κουνήσει, και στη συνέχεια κατέρρευσε στο πάτωμα. «Ο φίλος μου έπρεπε να με σηκώσει,» εξήγησε. «Νόμιζε ότι ήμουν μεθυσμένη, αλλά ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Νόμιζα ότι μου είχαν δώσει ναρκωτικά. Το φάρμακο βιασμού μπορεί να προκαλέσει παράλυση.»

Ένιωθε ντροπή να καλέσει βοήθεια. Ως νοσηλεύτρια, δεν ήθελε να καλέσει το 166 και να έρθουν οι συνάδελφοί της και να την δουν σε αυτή τη περίεργη κατάσταση. Νόμιζε ότι θα μπορούσε να κοιμηθεί για λίγο και να συνέλθει, αλλά όταν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, ήξερε ότι έπρεπε να καλέσει ασθενοφόρο, όσο είχε ακόμα την ευκαιρία. «Νομίζω ότι με κοίταξαν αρχικά και θα νόμιζαν ότι ήμουν απλώς μια μεθυσμένη 23χρονη, αλλά τους είπα ότι ήμουν νοσηλεύτρια και ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», είπε.

Στο Νοσοκομείο Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής του Λονδίνου, οι χειρουργοί ήταν σε θέση να αποκαταστήσουν την αρτηρία της Ναταλίας, αλλά δεν μπορούσαν να καθαρίσουν τον θρόμβο στον εγκέφαλό της. Τη διαβεβαίωσαν ότι θα διαλυθεί μόνος του σε εύλογο χρόνο.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η ανάρρωση και η επόμενη μέρα μετά την παράλυση

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει κατά την φραγή ή ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου, το οποίο σταματά τη παροχή ροής αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο και συνήθως σχηματίζει θρόμβο. Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν δυσκολία στην ομιλία και αδυναμία σχηματισμού συνεκτικών σκέψεων, παράλυση στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια, δυσκολία κίνησης, εξασθένιση όρασης και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται αμέσως και τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Όταν ο γιατρός μου είπε ότι είχα πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, είχα σοκαριστεί», εξήγησε. «Οι γιατροί μου είπαν αργότερα ότι ακριβώς αυτό το τέντωμα του λαιμού μου είχε προκαλέσει τη ρήξη της σπονδυλικής αρτηρίας μου. Ήταν απλώς μια αυθόρμητη κίνηση και υπάρχει μια πιθανότητα στο ένα εκατομμύριο να συμβεί αυτό.»

Η αριστερή πλευρά της Ναταλίας είχε σχεδόν παραλύσει και η ίδια ήταν συντετριμμένη που κάτι τέτοιο της συνέβη. Δεν κάπνιζε ούτε κατανάλωνε αλκοόλ και δεν είχε οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων. Έπαθε κατάθλιψη για μέρες, προσπαθώντας να καταλάβει πώς η ζωή της άλλαξε τόσο ραγδαία σε μόλις 15 λεπτά.

«Η κατάθλιψη είναι πολύ συχνή μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο επειδή χάνεις τόσα πολλά από την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά σου», είπε. «Περίμενα να ξυπνήσω από αυτή τη χειρουργική επέμβαση εκ θαύματος και πως όλα θα ήταν όπως πριν αλλά η κινητικότητά μου ήταν χειρότερη και δεν μπορούσαν να καθαρίσουν τον θρόμβο. Στην αρχή, δεν μπορούσα καν να κινήσω τον αντίχειρα και το δείκτη μου. Δεν μπορούσα να κινήσω τον καρπό μου πάνω κάτω. Δεν μπορούσα να σηκώσω το χέρι μου. Μπορούσα να λυγίσω το αριστερό πόδι μου, αλλά δεν μπορούσα να κουνάω τα δάχτυλα των ποδιών μου.»

Ανάρρωση και οικονομικές δυσκολίες Η Ναταλία ήδη αναρρώνει, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο. Η καθημερινή άσκηση και η φυσιοθεραπεία την βοήθησαν να ανακτήσει κάποια κίνηση και αίσθηση, ειδικά στην αριστερή της πλευρά. Μπορεί να περπατήσει τώρα αλλά όχι περισσότερο από πέντε λεπτά.

«Είμαι πραγματικά αδέξια. Δεν μπορώ να κουμπωθώ μόνη μου, το βρίσκω πολύ δύσκολο», δηλώνει η ίδια. «Μπορώ να αισθάνομαι ζέστη και κρύο τώρα, αλλά εξακολουθώ να αισθάνομαι λίγο μουδιασμένη. Οι γιατροί λένε διάφορα, όπως «ελπίζουμε για μια πλήρη ανάκαμψη» όμως δεν δίνουν ακριβή χρόνο επειδή δεν θέλουν να με απογοητεύσουν. Αλλά είμαι αποφασισμένη να επιστρέψω στη δουλειά μου το συντομότερο δυνατό. Την λατρεύω.» Η Ναταλία θέλει ο κόσμος να γνωρίζει ότι οι πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου σε νέους είναι υπαρκτός. Αν κάποιος της είχε πει ότι θα μπορούσε να υποστεί την ίδια κατάσταση στα 23 της, δε θα το πίστευε ποτέ.

«Η περίπτωσή μου είναι μία στο εκατομμύριο, αλλά μια σπασμένη σπονδυλική αρτηρία είναι στην πραγματικότητα αρκετά κοινή αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου στους νέους», είπε. «Μπορεί να είναι στο γυμναστήριο ή να κάνουν κάτι αρκετά απλό και μπορεί να συμβεί. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι επίσης πολύ συνηθισμένα στα παιδιά.» Δεδομένου ότι δεν μπορεί πλέον να εργάζεται, αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το διαμέρισμά της και να μετακομίσει στο σπίτι των γονιών της στο Λονδίνο. Θα επιστρέψουν στο πατρικό τους σπίτι στην Αυστραλία τον Ιούλιο.

Η Ναταλία έχει πάθος με την νοσηλευτική. Τρέφει μια βαθιά αγάπη για τη δουλειά και τους συναδέλφους της και δεν θέλει να αφήσει τα πάντα πίσω και να μετακομίσει στην Αυστραλία. Έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό μια σελίδα GoFundMe από τον αδελφό της, Michael Kunicki, για όσους θέλουν να συμβάλουν στην ανάρρωσή της

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Η τελευταία συναυλία και το δυνατό χειροκρότημα: Αποσύρεται ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Το συγκινητικό μήνυμα

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Απόστολος Παπαστάμος – «Χρυσή» ξανά η ελληνική κολύμβηση

Τον χειροκρότησε όλη η Ελλάδα: Ήρωας οδηγός ταξί βούτηξε στη θάλασσα, τραυματίστηκε και έσωσε γυναίκα από βέβαιο πνιγμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ