γνωστός-σεισμολόγος-προειδοποιεί-έρ-125501

Γνωστός σεισμολόγος προειδοποιεί: Έρχεται μεγάλος σεισμός σε αυτές τις τρεις πόλεις

Ανάγνωση: 4'

H ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στον βόρειο και στον νότιο κλάδο του ρήγματος της Ανατολίας αναμένεται να δώσει μεγάλο σεισμό, και στην Τουρκία, ο φόβος για τις επιπτώσεις αυτού του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη έχει επαναφέρει μια κατάσταση ανησυχίας για μια επικείμενη καταστροφή.

Προειδοποιηση για τους σεισμούς

Ο γεωλόγος και σεισμολόγος, δρ. Νατζί Γκιορούρ, ένας εκ των κορυφαίων επιστημόνων στην Τουρκία, ειδικών επί των σεισμών, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, αφού ανέλυσε το γεγονός των ρηγμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα του Μαρμαρά, επέστησε την προσοχή σε τρεις άλλες περιοχές που είναι επίσης πιθανές για μεγάλο σεισμό, επεκτείνοντας την περιοχή ανησυχίας, λίγες ώρες αφότου ο Ιάπωνας συνάδελφός του κάλεσε άπαντες να προετοιμαστούν άμεσα για μεγάλο σεισμό.

Συμμετέχοντας σε ζωντανή εκπομπή του TELE1, ο Γκιορούρ είπε: «Φώναξα και ούρλιαξα για προσοχή στο Τούντζελι» και προσέθεσε: «Χάρη στον βαλή (περιφερειάρχη) του Τούντζελι, απ’ όσο καταλαβαίνω, άκουσε τη φωνή μας· επί του παρόντος πραγματοποιούν σοβαρές δραστηριότητες. Ως επιστήμονες της γης, έχουμε τώρα, ως πρώτιστη προτεραιότητα το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας του σε Ερζιντζάν και του Ρωμανούπολη (Μπινγκιόλ)».

«Με άλλα λόγια, δύο πόλεις που ζουν πάνω σε ένα ζωντανό ρήγμα», είπε.

Ο Γκιορούρ συνέχισε λέγοντας: «Υπήρξαν σεισμοί στο Ερζιντζάν το 1939 και το 1990. Το όνομα αυτού του ρήγματος μεταξύ Ερζιντζάν και Ρωμανούπολης ονομάζεται Ρήγμα Γεντισού. Ο τελευταίος σεισμός σε αυτό το ρήγμα ήταν το 1794, με μέγεθος 7,2 Ρίχτερ. Αν βάλω 250 χρόνια πάνω από αυτό, πλησιάζει περισσότερο στο σήμερα. Επομένως, καταφτάνει η περίοδος που θα έχει συσσωρεύσει ενέργεια. και αυτό σημαίνει ότι μιας και έχει δημιουργήσει σεισμό είναι σε θέση να το κάνει ξανά».

Δείτε το βίντεο

Σεισμός στην Τουρκία: Σε κίνδυνο το Ερζιντζάν

Δηλώνοντας ότι «υπήρχαν επίσης τρομεροί σεισμοί όπως η 6η Φεβρουαρίου», αναφερόμενος στους δίδυμους σεισμούς του 2023, που ισοπέδωσαν το Καχραμανμαράς, την Αντιόχεια και την Αλεξαδρέττα, ο Γκιορούρ είπε: «είναι πιθανό αυτοί οι σεισμοί να μετέφεραν ενέργεια εδώ. Όπως λένε, μας αρρωσταίνει από φόβο. Τώρα βλέπουμε ότι η περίοδος που το ρήγμα αναμένεται να γεμίσει έχει ήδη λήξει. Η ενέργεια έχει πληρωθεί, οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου μπορεί να μετέφεραν ενέργεια εδώ».

Ο Γκιορούρ έκανε τη μεγάλη πρόβλεψη: «Ο πρώτος σεισμός που θα έπρεπε να περιμένουμε θα πρέπει να είναι εδώ».

Ο Τούρκος γεωλόγος είπε: «Θεωρούμε ότι το Ερζιντζάν και ειδικά Ρωμανούπολη (Μπινγκιόλ) και Καρλίοβα βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Ακριβώς κάτω από αυτό το τμήμα βρίσκεται το Τούντζελι. Υπάρχει και το Πουλουμούρ. Άρα, είναι πρόσωπο με πρόσωπο με το ρήγμα σεισμών άνω των 7 Ρίχτερ. Αλλά και το Ρήγμα Ανατολικής Ανατολίας, ανάμεσα στο Καρλίοβα και το Γκιοϊνούκ έχει συσσωρεύσει ενέργεια. Άρα το Τούντζελι, όπως και η Ρωμανούπολη είναι σε μία τανάλια. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις πόλεις».

Ο καθηγητής Γκιορούρ έκανε επίσης προειδοποιήσεις για πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: «Θα ήθελα επίσης να κάνω μια προειδοποίηση για την Κωνσταντινούπολη. Εκτιμούμε ότι μπορεί να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7,2 έως 7,5 βαθμών στα βόρεια της γραμμής του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, ειδικά μεταξύ Σηλυμβρίας (Silivri) και Αγίου Στεφάνου (Yeşilköy)».

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο δελτίου από την ΕΜΥ: Έρχονται τα χειροτέρα μέχρι τις 19 Ιουλίου – «Κόκκινος συναγερμός»

Γνωστός μουσικός & ράπερ ο 37χρονος Μάνος που έφυγε ξαφνικά – Συγκλονίζουν τα μηνύματα αποχαιρετισμού

Τώρα: Νέα φωτιά καίει τη Θέρμη Θεσσαλονίκης – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ