σβήνουν-οι-ελπίδες-τα-τελευταία-νέα-απ-71931

Σβήνουν οι ελπίδες: Τα τελευταία νέα από το ναυάγιο της Πύλου- Οι μαρτυρίες συγκλονίζουν

Ανάγνωση: 5'

Το ναυάγιο της Πύλου που έγινε πρόσφατα είναι ένα θέμα που δύσκολα θα ξεχαστεί. Όσο περνάνε οι ώρες, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν για να βρεθούν αγνοούμενοι. Το πλοίο βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου και ο κόσμος που ήταν μέσα ήταν υπερβολικά πολύς.

Οι χθεσινές έρευνες

Οι έρευνες συνεχίστηκαν χθες, με τη συμμετοχή ενός πλοίου ανοιχτής θαλάσσης και ενός περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, εννέα παραπλεόντων πλοίων, τριών ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και μιας φρεγάτας του ΠΝ, με αρνητικά αποτελέσματα.

Δεν βρέθηκε κανένα ίχνος ζωής, ούτε ανθρώπινη σορός. Το ψαροκάικο έγινε ο υγρός τάφος των εκατοντάδων αγνοουμένων, που δεν πρόλαβαν να βγουν από το σκάφος. Την ίδια ώρα, οι 104 διασωθέντες προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ και αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Από αυτούς, 47 είναι από τη Συρία, 43 Αιγύπτιοι, 12 Πακιστανοί και 2 Παλαιστίνιοι. Ανάμεσά τους και 8 έφηβοι, περίπου 16 ετών, πέντε από την Αίγυπτο και τρεις από τη Συρία.

Οι διασωθέντες

Κάποιοι από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες. Καμιά γυναίκα ή μικρότερο παιδί δεν περιλαμβάνεται στους διασωθέντες, καθώς τα γυναικόπαιδα ήταν εγκλωβισμένα και ενδεχομένως κλειδωμένα στα αμπάρια του ψαροκάικου.

Τι απέγιναν όσοι έχασαν τη ζωή τους

Οι 78 σοροί των άτυχων μεταναστών και προσφύγων που πνίγηκαν μεταφέρθηκαν με φορτηγό-ψυγείο στο νεκροταφείο του Σχιστού. Από εκεί μεταφέρονται σταδιακά στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας και του Πειραιά, για να εξεταστούν από ιατροδικαστές που θα αποφανθούν για την αιτία θανάτου τους. Παράλληλα, η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών κάνει λήψη DNA για την ταυτοποίησή τους από συγγενείς τους που ενδεχομένως τους αναζητήσουν.

Σε φάση αναζήτησης

Ηδη, συγγενείς επιβαινόντων έχουν σπεύσει στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας, αναζητώντας να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους. Ο Μάλεκ από τη Συρία, που ζει τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, έφτασε χθες το πρωί στο λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας τον 18χρονο αδερφό του, Μοχάμεντ. Το μόνο που γνωρίζει είναι ότι ο αδερφός του είχε ξεκινήσει από τη Συρία για να πάει στην Ιταλία. Από τότε αγνοείται.

Τον ανιψιό του, που επέβαινε στο ψαροκάικο, αναζητά και ο Μάριος από τη Συρία, που ζει στην Κύπρο. Οπως διαπίστωσε, ο ανιψιός του δεν βρίσκεται στους διασωθέντες που έχουν φτάσει στο λιμάνι της Καλαμάτας ή νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο. Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις οικογενειών των αγνοουμένων από τη Συρία και την Αίγυπτο. Κάποιοι από αυτούς έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με γιατρούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στέλνοντας μέσω μηνυμάτων φωτογραφίες των δικών τους, σε μια προσπάθεια να μάθουν αν είναι νεκροί ή ζωντανοί.

«Προσπαθούμε να εμψυχώσουμε τους ανθρώπους» δήλωσε χθες ο καρδιολόγος του νοσοκομείου Μανώλης Μάκαρης, εμφανώς συγκινημένος από την πρωτοφανή ναυτική τραγωδία. Στο μεταξύ, χθες, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Λιμενικό Σώμα νέες φωτογραφίες από το μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, δείχνοντας πάνω από 100 επιβαίνοντες να είναι στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον στο κατάστρωμα, ενώ είναι άγνωστο πόσοι ήταν μέσα στα αμπάρια.

Σύμφωνα με διασωθέντες, στο ψαροκάικο δεν υπήρχαν σωσίβια για να τα φορέσουν, αν και πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν κολύμπι. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να παραμείνουν στην επιφάνεια της θάλασσας και να πνιγούν…

Παράλληλα με την επιχείρηση των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των εκατοντάδων αγνοουμένων, οι λιμενικοί έχουν ξεκινήσει έρευνες για την ταυτοποίηση των μελών του δουλεμπορικού κυκλώματος που μετέφερε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Υποψίες υπάρχουν για τουλάχιστον έξι Αιγυπτίους από τους διασωθέντες, που φέρεται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα μεταφοράς των μεταναστών. Στις καταθέσεις τους, διασωθέντες υποστηρίζουν ότι στο αλιευτικό επέβαιναν 700 άνθρωποι, αν και άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να χωρέσουν περισσότεροι από 350 μέσα στα αμπάρια. Οπως κατέθεσαν, καθένας είχε πληρώσει από 4.000 μέχρι και 6.000 δολάρια για τη μεταφορά στην Ιταλία.

Το κακό έγινε όταν χάλασε η μηχανή του ψαροκάικου, με αποτέλεσμα να μείνει ακυβέρνητο. Πάνω στον πανικό που δημιουργήθηκε, οι επιβαίνοντες στο ανοιχτό κατάστρωμα μετακινήθηκαν από τη μία και την άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα να ανατραπεί, να βυθιστεί και να μετατραπεί σε πλωτό φέρετρο…

Κλείνοντας, ας ελπίσουμε πως όλο αυτό θα τελειώσει σύντομα. Ήταν ένα τραγικό συμβάν στο οποίο πολλοί άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Με μία μόνο Ελληνική λέξη: Έτσι ξεσήκωσε η Έλενα Παπαρίζου ολόκληρο το στάδιο της Eurovision

«Βoμβα» από την Αθηνά Λινού για τα εμβόλια της AstraZeneca – Αuτές είναι οι ηλικίες που κıνδυνεύουν περıσσότερο

Αυξησεις: Στα 3 ευρώ ο καφές στο χέρι: Γιατί αυξάνεται για άλλη μια φορά –

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ