άσχημα-τα-νέα-εντοπίστηκε-νέα-μετάλλα-143684

Άσχημα τα νέα: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid – Ονομάζεται «FLiRT»

Ανάγνωση: 4'

Μια νέα μετάλλαξη του Covid φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς. Η μετάλλαξη φέρει την ονομασία «FLiRT» και ενδέχεται να είναι θανάσιμη.

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid

Οι ειδικοί βρήκαν μια καινούργια μετάλλαξη του Covid στην οποία και έδωσαν το όνομα «FLiRT» – ή «φλερτ» αν θέλουμε να το πούμε με τον ελληνικό τρόπο – η οποία, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, δεν επιφέρει κάποια επικίνδυνη ασθένεια αν εισέρθει στον οργανισμό.

Μια νέα μετάλλαξη του Covid εντόπισαν οι επιστήμονες και την ονόμασαν «FLiRT» – «φλερτ», επί το ελληνικότερο, καθώς φαίνεται πως δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια σε όσους μολύνει.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού, η KP.2, αντιπροσώπευε το 28% όλων των μολύνσεων από τις αρχές Μαΐου, στις ΗΠΑ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι παρακολουθεί μία νέα μετάλλαξη του covid, την KP.2 και δεν βλέπει στοιχεία ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από άλλα στελέχη. Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το KP.2 δεν προκαλεί αύξηση των λοιμώξεων ή της μετάδοσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση .

Το CDC έχει εντοπίσει και μια δεύτερη αναδυόμενη παραλλαγή, την KP.1.1, όμως πιο διαδεδομένη είναι σαφώς η KP.2. Και οι δύο νέες παραλλαγές ανήκουν σε μια ομάδα μεταλλάξεων του κορονοϊού που ονομάστηκε «FLiRT» από τους επιστήμονες. Το ακρωνύμιο επινοήθηκε για να περιγράψει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων που βρέθηκαν στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού SARS-CoV-2.

Το KP.2 είναι απόγονος της κυρίαρχης ιογενούς γενεαλογίας που κυκλοφορεί από τον Δεκέμβριο, στις ΗΠα και ονομάζεται JN.1 Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι ο ιός θα συνεχίσει να εξελίσσεται και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το KP.2.

Covid: Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης «FLiRT»;

Η μετάλλαξη FLiRT έχει συμπτώματα παρόμοια με προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού, όπως πυρετό, ρίγη, βήχα και μυϊκούς ή σωματικούς πόνους. Οι κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας για αυτήν τη μετάλλαξη παραμένουν επίσης ίδιες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ΜΗΣΥΦΑ φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Covid: Προκαλεί σοβαρή ασθένεια η μετάλλαξη «FliRT»;

Ως άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές από τον κορονοϊό παραμένουν οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτοί μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές και έχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Covid: Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια για τη μετάλλαξη «FliRT»;

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικά και για αυτή τη μετάλλαξη, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν ότι το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναμένεται το φθινόπωρο, θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη ισχυρότερη προστασία, επειδή πιθανότατα θα είναι προσαρμοσμένο για να αντιμετωπίσει τη νέα παραλλαγή.

Επιστρέφει ο Covid με το «FLiRT»;

Τα συνολικά επίπεδα μετάδοσης του Covid παραμένουν χαμηλά, υποδηλώνοντας ότι, αν και αυτές οι μεταλλάξεις είναι μεταδοτικές, δεν προκαλούν σημαντική εξάπλωση του ιού. Όπως πολλές ασθένειες του αναπνευστικού, αυτός ο ιός έχει γίνει ενδημικός, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον ήρθε για να μείνει, αλλά δεν θα έχει τον καταστροφικό αντίκτυπο που είχαμε επί πανδημίας.

Με πληροφορίες από Washington Post

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Νέα μεγάλη φωτιά τώρα: Ξέφυγε η κατάσταση – Τυλίχθηκε στις φλόγες και ένα πυροσβεστικό όχημα με εθελοντές

Οικογενειακή Τραγωδία: Μητέρα δεν άντεξε και πέθανε στο 40ήμερο μνημόσυνο του γιου της

Είμαι ο Χαράλαμπος & μετά από 18 χρόνια γάμου, ερωτεύτηκε τον κουμπάρο μου τον Τάσο. Τελικά είμαι γκέι, να πάρω διαζύγιο;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ