Το άρθρο εξηγεί τον αντίκτυπο της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως συσκευασμένα σνακ, δημητριακά πρωινού και έτοιμα γεύματα
Τέτοια τρόφιμα είναι πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, ενώ σχεδόν δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά – οδηγώντας σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειες και οργανικές φλεγμονές
Η συχνή κατανάλωση προκαλεί:
Περίσσεια θερμίδων (~500 kcal/ημέρα περισσότερο σε σχέση με μη επεξεργασμένα τρόφιμα), με αποτέλεσμα κέρδος 0.5–1 κιλού την εβδομάδα
Βικιπαίδεια
Αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένο ρίσκο για διαβήτη και καρδιαγγειακά
Οξειδωτική φλεγμονή και δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με αυξημένη όρεξη και συμπεριφοριστική εξάρτηση από τρόφιμα
Επιπρόσθετα, η κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης (πάνω από ~10% των ημερήσιων θερμίδων, περίπου πάνω από 25γρ):
Προκαλεί κούραση, κακή ποιότητα ύπνου, ακμή, και φθορά στα δόντια
Προωθεί την υπέρβαση, την αύξηση βάρους, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, την ηπατική νόσο, τις καρδιακές παθήσεις και τη γνωστική εξασθένιση (ακόμα και άνοια)
Ενημέρωση-σύντομη περίληψη:
Η τακτική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών, ειδικά μαζί με υπερβολική ζάχαρη και λιπαρά, αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειες, φλεγμονές και ακόμα και επιπτώσεις στη νοητική λειτουργία.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Αυτό που κανείς δεν σου είπε για τα μήλα – Μια φυσική ασπίδα
Τα οφέλη του αφεψήματος με γαρύφαλλο